• Home »
  • Robot »
  • Rusya, askeri robot teknolojisinde ABD’ye yetişme çabasında

Rusya, askeri robot teknolojisinde ABD’ye yetişme çabasında

Rusya, bomba bulan ve imha eden robot icat etti

Terörle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcını yapacak robotlar iş başında. Rusya’da üretilen yeni askeri amaçlı robotlar, bombaları bularak imha ediyor. ABD’nin savunma alanında robot teknolojisini kullanıma başlamasının ardından, Ruslar da yarıştan geri kalmamak için çalışmalarını hızlandırdı. Rusya şimdi de ajan robotlar için düğmeye bastı.

Son bir kaç yıldır pilotsuz uçaklarla keşif yapan ABD, Afganistan ve Irak’ta askeri robot kullanımını başlattı. Robotlar çok erken gelişme aşamasında olmalarına rağmen, büyük potansiyel gösteriyor. Ancak robot çalışmalarını yürüten sadece ABD değil. Dünya genelinde askeri birimler robot teknolojisi üzerinde araştırmalarını sürdürüyor.

savaş robotu

Moskova Bauman Teknik Üniversitesi’nde bilim adamlarından oluşan ekip yakın zamanlarda ordunun bir parçası haline gelecek prototipler üzerinde çalışmalarına hızla devam ediyor. Ekibin ilk icadı bomba tespit robotu oldu. Robot, önce şüpheli paketi inceliyor, ardından yüksek basınçlı özel sıvı ile patlayıcı imha ediyor.

AJAN ROBOTLAR GELİYOR

İlk icatlarının başarılı olması ile birlikte ekip yeni askeri casus robot üzerinde çalışmalarına başladı. Robot üzerinde bulundurduğu kameralarla köşelerin etrafına bakabiliyor, birinci katın penceresine kadar uzatılabilen kameralar bulunduruyor. Sadece ses değil, görüntü kaydı da yapabiliyor.

Düşmana ateş edilmesi gerekiyorsa robot MRK-27 BT tipi robota yardım çağrısında bulunuyor. MRK-27 BT makineli tüfek, iki adet bomba atar ve iki roketatar ile donatılmış bir robot.

1938 yılında ilk Rus tank robotun icat edildiğini anlatan robot gelişim uzmanı Anatoly Dmitriyeviç, “Bu robotlar Rus-Fin savaşının bir parçası oldu. Sığınak içinde saklanan asker, düğmelere basarak robotu kontrol edebiliyordu.” diye konuştu.

Bauman Teknik Üniversitesi ekibi Rusya’nın ABD seviyesini yakalayacağından emin. Ancak icat ettikleri robotların Rus ordusu tarafından kullanıp kullanılmayacağı konusundan emin değil. Robot tasarımcısı İlya Laverçev bu konuda şu sözleri dile getiriyor: “Kesin cevap veremem, en azında şu ana kadar yaptığımız modeller olmaz. Ancak daha geliştirilmiş, değiştirilmiş ve modernize edilmiş robotların kullanılacağı konusunda umutluyum.”

Share