14 bin yıllık bilinen en eski diş tedavisi!

Bilim insanları, dişçiliğe ait bilinen en eski fosili buldu. 14 bin yıllık çürük dişte oluşan oyuğun, taş aletler ile düzeltildiği anlaşıldı.

dis-tedavisi

İtalya’nın kuzeyindeki bir mezar alanında bulunan fosil, antik zamanlarda diş tedavisinin 14 bin yıl öncesine kadar uzandığını ortaya koydu. Yontma Taş Çağı’ndan kalan fosilde, çürüyen dişte oluşan oyuğun taş aletlerle düzeltildiği görüldü.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, diş sağlığı Avrupa‘daki ilk yerleşik toplumlarla beraber başladı. Villa Bruna kasabasında bulunan diş örneği, Neolitik Çağ’da başladığı düşünülen diş tedavilerinin daha eski zamanlara uzandığını gösterdi.

Araştırmacılar, eski el aletleri kullanılarak diş minesinin kazındığını ve bu şekilde çürüğün giderilmeye çalışıldığını belirtti. ‘Villabruna’ örneğinin bilinen en eski diş tedavisi izini taşıdığını belirten araştırmacılar, ilk insanların dişi oymak yerine yontma ve kazımayla düzeltmeye çalıştığını belirtti.

Balmumu da kullanıldı

En ilkel yöntemle dişi tedavi edilmeye çalışılan Villabruna insanından binlerce yıl sonra, insanlar daha gelişmiş yöntemlere başvurmaya başladı.

tarihi-dis-tedavisi

Slovenya’da bulunan 6,500 yıllık insan dişinin balmumu kullanılarak doldurulduğu anlaşılmıştı. PloS One dergisinde yayımlanan araştırmada, balmumu kullanılarak çürüyen dişi doldurma işleminin acıyı dindirmek için uygulanan ilk diş tedavisi olabileceği belirtilmişti.

Share