Az içki bile erken doğum riski taşıyor

Leeds Üniversitesi’nde yürütülen araştırmada, hamileliğin ilk aylarında az içki içmenin bile riskleri olduğunu bildirildi.

Epidemoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi’nde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, hamilelik sürecince içki içenlerde erken doğum vakalarına daha sık rastlanıyor.

Yapılan araştırmada uzun süredir devam eden “hamilelik sürecinde içki içmenin sağlıklı olup olmadığı” tartışması, yeni bir boyut kazandı. Araştırma kapsamında, İngiltere Sağlık Hizmetleri’nin öngördüğü azami alkol sınırı da tartışmaya açıldı.

Az içki bile erken doğum riski taşıyor

Az içki bile erken doğum riski taşıyor

İngiliz sağlık yetkilileri, hamilelere veya hamile kalmaya çalışanlara alkolden uzak durmalarını öneriyor. Ancak içki içmeyi tercih eden hamile kadınların haftada bir büyük bardak birayı ya da bir kadeh şarabı (175 ml) aşmamaları gerektiği vurgulanıyor.

Hamilelik sürecinde fazla alkol alınmasının bebeğin gelişimi açısından sorunlar doğurduğu biliniyor.

İngiltere’de her yüz doğumdan yedisi erken doğum olarak gerçekleşiyor.

Leeds’de yaşayan 1264 kadının katıldığı araştırma sonucunda, hamilelik sürecinde haftada bir büyük bardak bira ya da bir kadeh şarabı aşan içki tüketiminin, erken doğum riskini yüzde 50 artırdığı kaydedildi. Ancak bu sınırın aşılmadığı hallerde de, erken doğum riskinin arttığı belirtildi.
“Hamilelerin alkol almamasını öneriyoruz”

Leeds Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürüten uzmanlardan Camilla Nykjaer, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu çok hassas bir konu. Şu anda hamile olan kadınların paniğe kapılmalarını istemiyoruz, çünkü bireysel risk oldukça düşük. Ama hamile kalanların alkol almamasını, alanların da bundan sonra içkiyi bırakmasını öneriyoruz” dedi.

Londra Üniversitesi’nin yürüttüğü ve 5 yaşındaki 11 bin çocuğu kapsayan araştırma sonucunda, hamilelik sürecinde, haftada bir büyük bardak bira veya bir kadeh şarabı (175 ml) aşmayan alkol alımının çocukların gelişimine yönelik bir tehlike yaratmadığı ortaya konmuştu.

Söz konusu araştırmayı yürüten Prof. Yvonne Kelly, BBC’ye bulguları anlatırken “Hamilelikte fazla alkol tüketimi çok kötü. Ama düşük oranlarda alkol tüketimine dair yaptığımız araştırmada, bunun, çocuklar üzerinde herhangi olumsuz bir etkisine rastlamadık” dedi.

Kadınların sezgilerinin yüksek olduğunu ve kendi seçimlerini yapabileceklerini vurgulayan Prof. Kelly, “Tavsiyelerimiz ortada. Bence kadınlar buna göre kendi tercihlerini yapacaklardır” şeklinde konuştu.

Kraliyet Kadın Doğum Fakültesi Sözcüsü Dr. Patrick O’Brien ise, “En güvenli tercih hiç alkol tüketmemek olacaktır. Ancak 12 haftalık hamilelik sonrasında, haftada bir ya da iki defa, bir bardak bira veya bir kadeh şarap tüketilmesinin bir zararı olmadığı ortaya kondu” dedi.

O’Brien, hamile kadınların alkol alma konusunda doktorlarına danışmalarını önerdi.
Kaynak:BBC Türkçe

Share