Bilgisayar kullananlar okusun

Bilgisayar kullanırken göz sağlığınız için bu konulara çok dikkat edin…

Günümüzde, yoğun bir iş hayatına sahip olan kişilerin bilgisayar başında olma süreleri günde yaklaşık 7-8 saati bulabiliyor.

Bilgisayar kullanırken göz sağlığınız için bu konulara çok dikkat edin...

Bilgisayar kullanırken göz sağlığınız için bu konulara çok dikkat edin...

Sürekli bilgisayara bakılarak çalışılması ise gözlerde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Doktorsitesi.com’un üye uzmanlarından göz doktoru Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayarların dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebildiğini vurgulayarak alınabilecek önlemleri sıraladı.

Gün içinde iş yerinde sürekli olarak kullandığımız bilgisayarlar, dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebiliyor. Doktorsitesi.com’un üye hekimlerinden göz doktoru Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etkenin bir araya geldiğini ve bu etkenlerin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor: “Kullanımı hızla artan bilgisayarlar nedeniyle pek çok kişi göz yorgunluğu, gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi şikayetlerde bulunuyor. Bazen de odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık, ışık saçılmaları ve baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabiliyor.”

Doktorsitesi.com’un üye uzmanlarından göz doktoru Op. Dr. M. Erman Emre iş yerinde göz sağlığını tehdit eden konuları ve yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı:

İş yerinde göz sağlığını tehdit eden konular

“İş yerinde, göz kırpmadan bilgisayara bakma, klimalar ve nemin azalması, kağıt tozları, kapalı alanlarda havada kalan mikroplar, makinelerin saldığı kimyasal maddeler, sürekli bilgisayara bakılarak çalışılması gözlerde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Gözlerde kuruluk, bulanık görme, çift görme, ağrı, kızarıklık, yorgunluk gibi belirtiler “bilgisayara bakma sendromu”nun işaretçisi. Bilgisayara bakarak vakit geçirmek, gözlerin çok daha az aralıklarla kırpılmasına ve bu da göz kuruluğuna neden oluyor. Diğer bir neden ise monitörün tam karşıda duruyor olması. Normalde masa üstünde duran bir kitap ya da defter okunurken gözler biraz daha kısılmış oluyor. Aksine, bilgisayara bakış açısı genellikle direkt olarak kurulduğundan, gözlerin daha fazla açık tutulmasını gerektiriyor. Bu da gözün, açık olan bölgeleri yaş tutabilmesi için ekstra güç harcamasına neden oluyor. Daha büyük alanın daha uzun sürelerde açık kalması, gözyaşının daha çabuk buharlaşması anlamına geldiğinden göz kuruluğu kaçınılmaz bir hal alabiliyor. Göz yağ tabakası zayıf olan kişilerde ise bu rahatsızlıkların görülme oranı daha yüksek.”

Bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Doktorsitesi.com’un üye doktorlarından Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayar kullanırken yapılabilecekleri sıraladı:

· “Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın.

· Monitörünü tam karşıya almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun.

· Çalıştığınız ortamı iyice havalandırın.

· Gözünüzü ardına kadar açmak yerine biraz daha kısarak bilgisayarına bakın.

· Belirli aralıklarla dinlenin, bu aralıklarda bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerini daha fazla kırpın.”

“Göz kırpma göz kuruluğunu azaltabilir”

Doktorsitesi.com’un üye doktorlarından Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayar kullanırken oluşan şikayetlerin oluşmasında en önemli nedenlerden birinin göz kırpma sayısının azalması olduğunu söyledi: “Normalde dakikada ortalama 25 kere gözlerimizi kırparız. Göz kırptığımızda üst kapağımız dinlenir, gözyaşı ile gözümüz beslenir ve temizlenir, göz yüzeyi kayganlaştırılır ve düzgün bir yüzey oluşturularak net ve berrak görme sağlanır. Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10’un altına, hatta 5-6’ya düşer. Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, göz yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi bir çok şikayete neden olur. Eğer kişide ayrıca gözyaşı seviyesi normalden az ise bu şikayetler çok daha çabuk ve şiddetli olur. Ayrıca, bilgisayarda bazen iyi görebilmek için ya da konsantre olunduğunda gözleri iyice açarak bakanlar olabiliyor. Bu durum da sorunu artıran bir etkendir. İşte tüm bu nedenlerle, ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmak yararlı olur. Bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmak gerekebilir.”

Gözlerinizi kontrol ettirin

Doktorsitesi.com’un üye doktorlarından Op. Dr. M. Erman Emre, bilgisayarla çalışanlarda göz şikayetlerinin bir diğer önemli nedeninin kişide fark edilmemiş ya da daha önce tespit edilmiş ancak durumunda değişiklik oluşmuş görme kusurları (Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma) olduğunu belirtti: “Özellikle çocuklarda ve gençlerde en küçük harfleri bile görebildiği halde bazen kırma kusuru bulunabilir. Halk arasında “bilgisayarın gözleri bozduğu” şeklinde bir düşünce mevcuttur. Bu doğru değildir. Ancak mevcut kusur bilgisayar kullanımıyla açığa çıkmış veya belirginleşmiş olabilir. Bu nedenlerle aileler en küçük göz şikayeti olan çocuklarının bile gözlerini bir uzmana muayene ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalıdırlar.”

Uygun oturuş ve monitöre mesafe nasıl olmalıdır?

Şikayetlerin bir diğer kaynağının ise “uygun oturuş ve duruş”a dikkat etmemek olduğunu vurgulayan Doktorsitesi.com’un üye doktorlarından Op. Dr. M. Erman Emre, bu konu hakkında şunlara dikkat edilebileceğini belirtti:

· “Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır.

· Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir.

· İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45–50 dakikada bir 5–10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir”

Share