Bilim insanları yaşlanmayı yavaşlatan etkili bir yöntem buldu

Japonya, ABD ve Kanada’dan bir grup bilimcinin, yaşam süresini uzatan ve yaşlılıkla birlikte gelen hastalıkların gelişmesini önleyen ender bir gen mutasyonu keşfettikleri belirtildi.Sonuçları ‘Science Advances’ dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında, ABD’nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi’nden bir grup genetikçi, Indiana’da yaşayan, 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa ve İsviçre’den Amerika’ya giden göçmenlerin oluşturduğu tutucu bir dini topluluk olan Amişlere ait 177 adet DNA örneğini araştırdı. Örneklerden 43’ünde SERPINE1 geninin hem normal hem de mutasyona uğramış türünün bulunduğunu tespit etti. Dört farklı ülkeden bilim insanları tarafından yapılan ortak bir araştırma, boş vaktin, insanları paradan daha çok mutlu ettiğini ortaya koydu.Bilim insanları, seks ve yaşlanma arasında bağlantı keşfetti.

SERPINE1 geni, kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan ve damarlarda biriken tehlikeli pıhtıları yok eden PAI-1 proteininin üzerinde etkili. PAI-1 ise diğer işlevlerinin yanı sıra hücrelerin yaşlanma sürecini de etkilediği düşünülüyor.Bilimciler, Amişlerin 4’te birinde bulunan mutasyona uğramış SERPINE1 geninin PAİ-1 proteininin oranını düşürdüğünü ve bu sayede kişilerin diyabet hastalığına daha az yakalandıklarını ve metabolizma sürecinde sıkıntı çekmediklerini, mutasyona uğramış gene sahip kişilerin aynı ortamda yaşayan diğer kişilere göre 10 yıl daha uzun yaşadıklarını ortaya koydu.

Araştırmacılar, söz konusu gen mutasyonu keşfinin, kandaki PAI-1 proteininin oranını düşüren ilaçların üretimine faydalı olabileceğini ve bu gelişmenin yaşlılık hastalıklarıyla mücadelede atılan önemli bir adım olacağını düşünüyor.

Share