Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat!

1928 yılında Penisilin’in bulunmasından sonra antibiyotikler sayısız insanın hayatını kurtardı. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı, sonrasında, ilaçlarla iyilieştirilemeyecek hastalıklara yol açıyor. Uzmanlar bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor.

Gerard, karısı Joke’e felç indiğinde, birlikte Yunanistan’da tatildelermiş. Joke, bir hastanede enfeksiyon kapmış ve hastalığının tedavisi çok daha zorlu bir hale gelmiş.

Gerard Leeuw: “Eşim özel bir klinikte bakım gördü. Orada antibiyotiğe dirençli bir bakteri taşıdığı anlaşıldı. Enfeksiyon kapan diğer dört hastayla birlikte karantinaya alınması gerekti. O bakteriyle doğrudan ilişkili hastalık belirtileri olmasa da arkadaşları ve ailesi onu ziyaret edemediler. Çoğu arkadaşı ona yaklaşmaktan çekindi. Bu da onun için çok zordu.”

antibiyotik

Antibiyotiğe dirençli bakteri nasıl öldürücü olabilir

Antibiyotiğe dirençli bakteri, özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayanları öldürebilir. Yayıldıktan sonra baş etmesi çok daha zor. Bu bakterinin nereden geldiği hala bilinmiyor. Avrupa’da bir araştırma projesi bu sorunun cevabını arıyor.

Willem van Schaik, mikrobiyolojist, Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi: “Bu bakteriler idrar yolları veya kan dolaşımı enfeksiyonuna yol açabiliyor. Bunların hepsi ileri düzeyde hastalarda çok tehlikeli olabiliyor. Ayrıca bir bakteri antibiyotiğe dirençli ise, yol açtığı enfeksiyonlarla mücadelede, klinik uzmanlarına çok fazla tedavi seçeneği bırakmıyor.”

Uzmanlar, bakterinin, özellikle Güney Avrupa ülkelerinde hızla yayıldığı konusunda uyarıyorlar. Bunun nedeninin aşırı antibiyotik kullanımı ve hastanelerdeki kötü hijyen koşulları olabileceği belirtiliyor.

Marc Bonten, mikrobiyolojist, Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi: “Böylesine büyük bir problem çok yönlü tedavi gerektirir. Herşeyden önce antibiyotik kullanımı çok makul ve sınırlı olmalı. İkincisi, hastanelerde daha ayrınıtılı hijyen uygulamalarına gidilmeli. Üçüncüsü, bu bakteri ile baş edebilmek için yeni antibiyotiklere ihtiyacımız olacağını bilmeliyiz. Çünkü bunlar kendiliğinden yok olmayacaktır.”

Doğadaki bazı bakterilerin antibiyotiğe dirençli hale gelmesi milyonlarca yıl önce oldu. Uzmanlar bu özelliğin neden bugün hastalık sebebine dönüştüğünü bulmaya çalışıyor.

Willem van Schaik: “Vücut direnci doğal bir durum ve biz bu direnci sağlayan genlerin, toprakta ya da suda yaşayan bir bakteri tarafından nasıl bertaraf edilebildiğini ve bu bakterilerin nasıl hastalığa yol açtığını anlamalıyız. Bunu şu anda bilemiyoruz. Bu süreci aydınlatabilirsek, antibiyotiğe olan direncin yayılmasını durduracak bir tedavi geliştirebiliriz.”

Paris’te geliştirilen ilaç yakında hastalar üzerinde denenecek

Hasta antibiyotik kullandığında ilacın kalıntıları bağırsaklara ulaşana kadar etkili bir şekilde işini görür. Kolona ulaştığında ise gereksiz biçimde faydalı bakterileri de öldürür. Bu yüzden antibiyotiğin ilerleyişini, kolonlara ulaşmadan önce durdurmak gerekiyor.

Pierre-Alain Bandinelli, Da Volterra Labaratuarı: “Kolonda aşırı yüksek bir bakteri popülasyonu var. Hatta buradaki bakteri sayısının insan vücudundaki hücre sayısından daha fazla olduğunu söyleyebilirz. Antibiyotikler bu bakterileri rastgele öldürmeye çabalarken bağırsağın yapısal özelliklerine zarar verebiliyor.

Bulunan çözümlerden biri kapsüller. Antibiyotiklerin yan etkisini ortadan kaldırabilecek bir formül. Kapsüller vücutta çözüldükten sonra içindeki maddeyi sadece kolona ulaştıklarında salıveriyor.

Pierre-Alain Bandinelli: “Bir süngerin yapısına benzetilebilir. Öyle bir şey ki kolon düzeyine yaklaşmış antibiyotik kalıntılarını hedefleyerek emebiliyor. Bu da antibiyotiğin faydalı mikropları öldürecek aşırılıklarını engeller.”

Yeni bulunan ilaç iki klinik deneyden başarıyla geçti. Yakında hastalar üzerinde test edilecek. İlacın uzmanlar için antibiyotik direnci karşısında yeni bir silah olması umut ediliyor.(Euronews)

Share