Biontech aşısı 6 saate dek 2-8 derecede saklanabilecek

Türk bilim insanlarının kurduğu Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech SE ile ABD’li ilaç devi Pfizer’in geliştirdiği Covid-19 aşısı ile ilgili kritik bir açıklama geldi.



BioNTech-Pfizer aşısının yüzde 95 etkililik açıklamasına rağmen dondurucu koşullarında saklanması gerektiği için dezavantajlı olduğu konuşulurken, Biontech’in ticari işlerinin başındaki Sean Marett, teslimat koşullarıyla ilgili iyi haber verdi.

Normal buzdolabında beş gün dayanabilecek
Bugün Britanya’dan kullanım onayı almalarının ardından konuşan Marett, son yapılan çalışmalar sonrasında, aşının teslimat için dondurucudan çıkarıldıktan sonra 6 saate kadar 2 ila 8 santigrat derecede nakledilebileceğini ve normal bir buzdolabında beş gün dayanabileceğini duyurdu.

Kamyon, feribot ya da uçakla taşınacak
Biontech yöneticisi, Britanya’ya aşıları ısı kontrollü kutular içinde kamyon, feribot ya da uçakla nakledebileceklerini söyledi.


ABD ve AB’den bu ayın ortasında karar bekliyorlar
Biontech’in eşi Uğur Şahin ile birlikte kurucusu olan Özlem Türeci de geliştirdikleri iki dozluk aşıya Batı’da ilk onayın Britanya’dan gelmesinden memnuniyet ifade ederek “ABD ile AB kurumlarının acil kullanım izniyle ilgili kararının aralık ayının ortasında belli olmasını umuyoruz” dedi.

Share