Bu gidişle dünya batacak

Buzullar eridi, küresel su seviyesi hızla yükseliyor.
ABD’li araştırmacılar, 7 yıl süren analizlerin sonucunda, buzulların erimesi nedeniyle okyanuslardaki su miktarının 4.3 trilyon ton arttığını ve küresel su seviyesinin yaklaşık 1.27 santim yükseldiğini tespit etti.

Buzullar eridi, küresel su seviyesi hızla yükseliyor.

Buzullar eridi, küresel su seviyesi hızla yükseliyor.

ABD’li araştırmacılar, 2003 ile 2010 yılları arasında erimekte olan buzullar ve dağ zirveleri üzerinde yapılan analizlerin sonucunu bir raporda yayımladı. NASA’nın GRACE uydusu tarafından elde edilen bulguların yer aldığı, Colorado Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda, eriyen buzulların küresel su seviyesinin artışını nasıl etkilediği hesaplandı. Her yıl ortalama buzul kaybının en çok yaşandığı yerler Grönland ve Antarktika olarak belirlendi.

Büyük dengesizlik

Dünyanın en büyük adası Grönland ve yeryüzünün en güneyindeki kıta olan Antarktika’daki yıllık buzul kaybı toplam 148 milyar ton. Bu iki yerin yakınlarındaki bölgelerde yaşanan toplam erime miktarı ise 385 milyar ton.
NASA’dan Tom Wagner, “Yapılan çalışmayla küçük boyuttaki buzulların ve buz örtülerinin bulunduğu Alaska, Güney Amerika ve Himalaya’lardaki erimenin her yıl su seviyesinin 0.5 santim artmasına neden olduğunu gösterdi.

Küresel alana bakıldığında bölgeler arasındaki erime miktarında büyük dengesizlik var. Küresel su seviyesinin yükselmesi dünyanın geleceği için en büyük tehdit” yorumunu yaptı.

Share