Dünyanın ilk biyomalzeme bankası Rusya’da kuruyor

Moskova Devlet Üniversitesi’nin (MGU), yeryüzündeki tüm canlı organizmalara ait biyomalzemelerin toplandığı bir banka kuracağı bildirildi. Bankanın dünyada bir ilk olacağı belirtildi.

Konuya ilişkin bilgi veren MGU Rektörü Viktor Sadovniçiy, “Biz, Rusya Bilim Vakfı’nın en büyük hibesini aldık. Bu projeyi, “Nuh’un Gemisi” olarak adlandırıyorum. Eskiden var olanlar, yok olmak üzere olanlar ve iyi durumda bulunanlar dâhil Dünya’daki tüm canlı organizmaların veri bankasının kurulmasını öngörüyor. Amacımız, böyle bir koleksiyon oluşturmak” şeklinde konuştu.
biyolojik-laboratuvar

İlk aşamada proje için 1 milyar ruble ayrıldığını belirten Rektör, biyomalzeme deposunun üniversitenin “Vorobyevı Gorı” vadisindeki yeni arazisinde inşa edileceğini anlattı.

Sadovniçiy, “Orada, daha sonra reprodüksiyonu yapılacak çeşitli hücresel materyaller için kriyodepolama fırsatı olacak. Orada bilgi sistemleri olacak. Her şeyi tüplerde bulundurmaya gerek yok” dedi.

MGU Rektörü, ayrıca bu veri bankasını Rusya ve yurtdışındaki benzer bankalara bağlayacak sistemin oluşturulacağını söyledi.

“Bu proje hayata geçirilirse Rusya tarihinde bir atılım olacak. Rusya, Nuh’un Gemisi’ni yaratacak ilk ülke olacak” diyen Sadovniçiy, dünyada henüz böyle bir biyomalzeme bankasının olmadığını kaydetti.

MGU Basın Hizmeti, bankanın temelini üniversitenin sahip olduğu koleksiyonların oluşturacağını anlattı. Proje, üniversitenin birçok bölümünün çabalarını bir araya getirecek. Projeye öncelikle MGU’nun genç bilim adamları çekilecek.

Share