Genetikte devrim

Geliştirilen yepyeni bir teknik ile genlerdeki hatalar düzeltilebilecek.

Genetikte devrim

Genetikte devrim

Tıp dünyası kanserden Down sendromuna, AIDS’ten Huntington hastalığına bir dizi hastalığın tanı ve tedavisine devrim yaratan Crispr adı verilen yepyeni bir tekniği tartışıyor. Bu teknik yardımıyla insanlar dahil, tüm canlı organizmaların genomundaki hataları ve bozuklukları düzeltmek mümkün.

Crispr tekniği insan genomunun herhangi bir kısmı üzerinde değişiklik yapmaya imkan tanıyor. Bilim insanları bundan böyle 23 çift insan kromozomu üzerindeki DNA’ların konumlarını, istenmeyen bir hataya yol açmadan, hassas ve ayrıntılı bir şekilde değiştirebilecek. Bugüne dek gen terapileri çok da hassas olmayan yöntemlerle yürütülüyordu. En yaygın yöntem modifiye edilmiş virüslerin DNA’ya gelişigüzel bir şekilde yerleştirilmesiydi. Bu da bazı hastalar için büyük tehlike yaratıyordu.

Oysa bu yeni yöntem, kolay ve basit olmasının yanı sıra, DNA molekülünün istenilen kısmını hassas bir şekilde düzeltebiliyor. Yalnızlar insanlar için değil… Bu tekniğin moleküler genetik alanında bir devrime yol açabilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyen 2006 yılı Nobel Tıp ödülü sahibi Craig Mello, bu konuda şöyle konuşuyor: “Bu teknik yalnızca insanlarda değil, bitki ve hayvan genetiğinde de büyük değişiklikler yaratabilecek. Böylece çiftlik hayvanlarının ıslahı ve genetiği değiştirilmiş gıda üretimi kolaylaşacak ve yaygınlık kazanacak.”
Kaynak:Cumhuriyet

Share