İdeal uyku süresi ne kadar?

Çok zeki insanların günde 4-5 saat uykuyla yetindiği konusu konuşulurken birçok kişi bu durumu baz almaya kalkabiliyor. Ve sonunda uykusuzluktan dolayı rastlanabilen dikkat eksikliği, yorgunluk ve depresif hastalıklar ortaya çıkıyor.

Uyku

Yalnız dünyada yapılan araştırmalarda bir insanın günde en az 8 saat uyumasının en sağlıklısı olduğu söyleniyor. Ama 8 saati uyuyamayacak olanlar için bilim adamlar bu 8 saati en az 6 en çokta 9 saat olarak kendinize uyarlayabilirsiniz diyorlar.

Az uyumanın olduğu kadar çok uyumanın da insan bünyesine olumsuzlukları fazla. Bu seferde kafanızı yastıktan kaldıramama ve kendinizi sersem gibi hissetme durumları yaşayabilirsiniz.

8 saatlik uyku derken aralarda uyandığınız ve gürültülü bir ortamda 8 saat uyuduğunuzda bu uyku düzenli ve sağlıklı uyku kapsamına girmez. Sakin ve gece uykusu olarak 8 saatlik kesintisiz ve huzurlu bir uyku sizi tam olarak dinlendirir ve vücudunuza iyi gelir.

Sağlıklı bir uyku için yapmanız gerekenler ise şöyle;

• Uykunuz geldiğinde kendinizi oyalamayın ve uykunuzu kaçırmayın. Direk yatağa girin ve kendinizi uykuya bırakın.

• Sağlıklı uyku hali herkes için farklılık gösterir. Kimi zifiri karanlık bir oda isterken kimi ışıksız uyuyamaz, kimi hiç ses istemezken kimi hafif müzik eşliğinde uyumayı sever. Hangi yöntemle daha rahat uykuya dalıyor ve uyanmıyorsanız bu yöntemi uygulayın.

• Öğleden sonra ve akşamüstleri gece uykunuzdan önce küçük uyuklamalar yapın. Bu minik şekerlemeler sizi gece uykusuna daha güzel bir şekilde hazırlayacaktır.

• Yatağınıza sadece uyumak için girin. Yatarken yatakta televizyon izlemek, yemek yemek veya çalışmak gibi aktiviteler uyku düzeninizi etkiler.

Share