‘İnsanlar köpeklerle evrimleşti’

Binlerce yıl aynı yaşam ortamını paylaşan iki tür, evrim basamaklarında benzerlikler ortaya koydu.

‘İnsanlar köpeklerle evrimleşti’

‘İnsanlar köpeklerle evrimleşti’

İnsanların en iyi dostu olarak bilinen köpeklerin, evrim sürecinde de insanlarla beraber değişim yaşadığı anlaşıldı. Binlerce yıl aynı yaşam ortamıni paylaşan iki tür, evrim basamaklarında da benzerlikler ortaya koydu.

Afrika’da 3.4 milyon yıl önce yaşamış iki ayaklı insan benzeri hayvanın ayak kemikleri bulundu.

Yeni bir araştırma, köpekler ve insanların benzer evrim süreçleri yaşadığını ortaya koydu.

Çin Bilim Akademisi tarafından yapılan araştırmaya göre, 32 bin yıl önce bozkurtlardan ayrışan köpekler, bu zamandan itibaren beyin ve sindirim sistemi organlarının gelişiminde insanlarla benzer değişimler sergiledi.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırma aynı zamanda, köpeklerin sanılandan daha eski zamanlarda evcilleştirildiğini savundu. Köpekler ve insanlar, ortak yaşam alanı benimsemeleri sayesinde evrim süreçlerinde de benzerlikler ortaya koydu.

Araştırmacılar, “Evcilleşme, nüfus yoğunluğunun artması ve kalabalık ortamlarda yaşamın öne çıkardığı bir kavram olarak, insan ve köpeklerin içinde bulunduğu zor yaşam şartları, her iki türün de ortaklık bulduğu bir ‘selektif baskı’ ortaya çıkarmış olabilir’ ifadesi kullanıldı.

Bilim insanları, kurtların tam olarak ne zaman evcilleştirildiğini ve insanın en yakın dostu haline dönüştüklerini bilmiyor. Sibirya dağlarında bulunan köpek kafatasıan benzeyen bir fosil, köpeklerin bozkurtlardan ayrışarak ilk kez 33 bin yıl önce evcilleştirilmiş olabileceğine işaret etti. Genetik analizler ise köpeklerin Çin’de ilk olarak 16 bin yıl önce evcilleştirildiğini ortaya koydu.

Bilim dünyasında kabul edilen genel görüş ise köpeklerin insan hayatına 10 bin yıl önce iyice uyum sağladığı yönünde.

EKSİK PARÇA ÇİN’DE

Çinli genetik bilimci Guo-dong Wang ve meslektaşları, dört bozkurt, üç Çin’e özgür köpek ve bir Alman çoban köpeği, Belçika Malinois ve Tibet çoban köpeği türünün DNA’sını inceledi. DNA analizleri, köpeklerin bozkurtlardan 32 bin yıl önce ayrıştırdığını öne sürdü.

NBC News’in haberine göre, araştırmacılar, ‘Çin’e özgü köpeklerin, köpeklerin evcilleştirilme sürecinde eksik parçayı temsil ediyor olabileceğini’ belirtti.

32 bin yıl öncesinden itibaren köpeklerin aşamalı olarak insan hayatına girdiği ve zaman içinde köpek populasyonlarında ani inişler yaşanmadığı ifade edilirken, insanların sağladığı yemek artıklarıyla beslenmen köpekler hayatlarımızın bir parçası haline geldi.

PARALEL EVRİM

Guo-dong ve ekibi, elde ettikleri sonuçları insan ve köpek genleriyle karşılaştırdı. Sonuçlar, iki türün sindirim organları ve metabolizmada benzer genetik değişimler gösterdiğine işaret etti. Örnek olarak, köepk ve insanlarda kolestrol taşıyıcı genin benzer olduğu ifade edildi.

Bu önemli bulgunun, insan ve köpeklerin bir arada yaşadığı ortamlarda hayvan sayısına kıyasla bitki oranının azalmasından kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Araştırmada ayrıca, beynin birçok evrim sürecinde benzerlikler tespit edildi. Örnek olarak, beyinde bulunan kimyasal madde serotonini etkileyen genlerin benzer olduğu anlaşıldı. İnsanlarda, serotonini etkleyen genlerin farklılığı, agresiflik ölçüsünü belirliyor.

Kaynak:GerçekGündem

Share