IQ konsantrasyona mı bağlı?

IQ’su yüksek kişilerin beyninin, gerekli olmayan bilgileri “filtreleyebildiği” belirlendi.

IQ konsantrasyona mı bağlı?

IQ konsantrasyona mı bağlı?

ABD’deki Rochester Üniversitesi’nden bilim adamları, insanı neyin zeki yaptığını anlamaya çalıştı. “Current Biology” dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim adamları, katılımcılara bazı kısa video görüntüleri izletti ve bu sırada bilgisayar ekranında hareket eden siyah ve beyaz çubukların yönünü belirlemelerini istedi.

Bazı görüntüler ekranın sadece merkezini kaplayacak kadar küçük, bazıları ise tümünü kaplayacak kadar büyüktü. Katılımcılardan çubukların sağa mı yoksa sola mı hareket ettiğini belirlemelerini isteyen bilim adamları, bu kişileri sabit zeka testine de tabi tuttu.

“Zeki kişiler”, küçük görüntüyü izlerken çubukların hareketlerini daha çabuk fark etti. Ancak görüntü büyüdüğünde “zekilerin”, hareketi belirlemekte daha yavaş kaldığı belirtildi.

IQ’su yüksek kişilerin geniş arka plandaki hareketleri algılamada yavaş kaldığını çünkü beyinlerinin gerekli olmayan bilgiyi filtreleyebildiğini vurgulayan bilim adamları, zekanın tek göstergesinin bu olmadığına dikkati çekerek, konuya ilişkin başka araştırmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak:AA

Share