Kalemdeki boya eline yapışıyorsa dikkat!

Plastik çanta ve kalemlere daha yumuşak olması için yasak olduğu halde katılan ftalat maddesi karaciğerleri olumsuz etkiliyor, kısırlığa neden oluyor. Peki bu riskli malzemeleri nasıl tanıyacaksınız, nasıl korunacaksınız?

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma (DÜBTAM) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, “Plastik içerikli okul malzemelerinde kullanılan ftalat maddesi, karaciğerleri olumsuz etkiliyor ve erkek çocuklarda kısırlığa neden oluyor” dedi. Plastik çantalar ve kalemlerin daha yumuşak olması için yasak olduğu halde ftalat maddesinin kullanıldığını belirten Temel, şöyle konuştu:

KALEMDEKİ BOYA DERİYE YAPIŞIRSA…

“Çocuklar bu türden kalemlerle temas ettiğinde, bu kalemlerle yazılmış defter ve kağıda dokunduğunda deri üzerine boyaların yapıştığını görürsünüz. Belli bir zaman sonra terleme vasıtasıyla ve solunum yoluyla bu tip kimyasallar vücutta birikip hastalıklara neden olur. Plastik içerikli okul malzemelerinde kullanılan ftalat maddesi, karaciğerleri olumsuz etkiliyor ve erkek çocuklarda kısırlığa neden oluyor. Kalemlere ve silgilere renkliliği veren azo boyalar, kanserojen maddeler içeriyor. Ucuz ürünler alırken çocuklarımızın sağlığını risk altına atmamız lazım. Bu konuda ailelerin duyarlı olması gerekiyor. ”

boya-kalemi

OYUN HAMURUYLA OYNAYAN ÇOCUKLAR SIK SIK ELLERİNİ YIKAMALI

Anaokul öğrencilerinin kullandığı oyun hamurları ve kokulu silgilerde çözücü madde bulunduğunu ifade eden Temel, bu maddelerin verdiği zararları önlemek için öğrencilerin sık sık ellerini yıkaması gerektiğini belirtti.

KALEM AÇACAĞI ALERJİ YAPABİLİR

Kalem açacaklarının paslanmasını önlemek için yapılan kaplamada kullanılan nikel maddesinin alerjik vakalar başta olmak üzere birçok deri hastalığına davetiye çıkardığına işaret eden Temel, şunları söyledi:
“Kırtasiye alışverişi yapılırken markalı ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünlerin üzerinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) veya Avrupa standartlarına uygundur (CE) damgası olmalıdır. Merdiven altı diye tabir edilen ucuz ürünlerin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Sağlık Bakanlığı tespit edilen zararlı ürünleri piyasadan kaldırıyor. Ancak bir şekilde piyasaya sürülmüş ürünler konusunda ise ailelerin duyarlı olması gerekiyor.”

Kaynak:Radikal

Share