Kanser kokusu ve erken teşhis

Yakında hastalıkları kokularından erken teşhis mümkün olabilecek. Uzmanlar bu hafta, koku alan bir makinanın meme kanserini teşhis etmekte meme röntgeni kadar başarılı olduğunu ve bunu diğer hastalıkları da aynı yöntemle tespit edebilen aletlerin izleyebileceğini açıkladılar.

Kanser kokusu ve erken teşhis

Kanser kokusu ve erken teşhis

Kanser geçiren insanlar ve yakınlarının oluşturduğu bir dayanışma grubundan Joanie, “Size delice gelebilir ama aklım başımda inanın” diyor ve eşi prostat kanseri olduğu sırada nasıl burnuna hep bir çürük kokusu geldiğini anlatıyor. Koku kanser tedavisi başarılı olunca geçmiş ama 2012’de yeniden aynı kokuyu almaya başlayan Joanie korkuya kapılmış. Ve haklı da çıkmış, bu kez kendisine akciğer kanseri teşhisi konulmuş.

Bir çok kanser hastası ve yakınları kokuyu farketmiyor olabilir ama Joanie gibi hastalığı kokuyla farkeden çok kişi var.

Filadelfiya’daki Monell Kimyasal Duyular Merkezi’nden George Preti “Bana bu konuda yazan çok kişi oldu” diyor. Bunlar arasında hemşireler ve uzmanlar da varmış ama bu anlatımların hemen hiç biri bir araştırmaya dayanmıyor.

Tarih boyunca doktorlar teşhis sırasında, hastalarının nefesini, idrarını, dışkısını, terini, cildini koklayagelmiş.

2011 yılında yazılan bir makalede onlarca hastalıkla ilgili “koku notları” ele alınmıştı.
Kaynak:BBC Türkçe

Share