Küresel ısınma kızılları yok edebilir

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle kızıl saç geninin tehlike altında olduğu uyarısında bulundu. Araştırmacılar, kızıl saç genini tetikleyen bulutlu havaların küresel ısınma nedeniyle azaldığını belirtti.

kizil-sac

Kızıl saç geni 400 yıl içinde yok olabilir.

İnsanların kızıl saçlı ve açık tenli olmasını sağlayan gen mutasyonu, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle yok olabilir. Uzmanlar, aynı zamanda deri hücrelerini güneşin zararlı etkilerine karşı daha hassas bırakan mutasyonun, havaların ısınmasıyla ortadan kalkabileceğini belirtti.

İnsanların genetik kökenlerini tespit etmeleri için DNA analizleri gerçekleştiren ScotlandDNA kliniğinin yöneticisi Dr. Alistair Moffat, İskoçya’da kızıl saç genini destekleyen bulutlu havaların gelecekte azalacağını öne sürdü. Moffat, İrlanda ve İngiltere’nin kuzeyindeki bölgelerde de aynı tehlikenin geçerli olduğunu ifade etti.

Independent’a açıklamada bulunan Moffat,”Açık ten rengi ve kızıl saçın sebebi, yeterince güneş olmayan havalarda D Vitamini ihtiyacını karşılamak… Eğer iklim değişikliği havaların daha çok veya az bulutlu olmasına neden olacaksa, kızıl saç geni de etkilenecektir” dedi.

Moffat, güneşin kendisini daha fazla göstermesi halinde kızıl saçlıların azalacağını söylerken, adının açıklanmasını istemeyen bir diğer araştırmacı, ‘resesif genin yok olmaya başladığını ve kızıl saçlıların birkaç yüz yıl içinde ortadan kalkabileceği’ yorumunda bulundu.

Araştırmacılar, kızıl saçın yanı sıra, mavi göz geninin de küresel ısınmadan olumsuz etkilendiğini belirtti. Dünya nüfusunun sadece yüzde 1 ile 2’si kızıl. İskoçya yüzde 13 ile en çok kızıla sahip ülke iken, toplam nüfusun yüzde 40’ının kızıl saç genine sahip olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Share