sağlığa zarar vermeyen cihaz üretecekler

Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen veya zararı aza indirilmiş kablolu ve kablosuz cihaz geliştirilmesi için çalışmalara başlandı.

sağlıklı makineler üretilecek

SDÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektronik Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SDÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ile ”Kablosuz ve kablolu cihazların zararları” konulu çalışma yaptıklarını hatırlattı.

Çalışmanın sonuçlandığını, günlük hayatta kullanılan ürünlerin ne derece zararlı olduğunu bir kez daha ortaya koyduklarını ifade eden Çömlekçi, ”Zararı yoktur, bir şey yapmaz dediğimiz birçok cihazın insan vücuduna ciddi zararlar verdiğini tespit ettik, bu doğrultuda daha az zarar verecek veya hiç vermeyecek cihazlar geliştirilmesi için çalışmalara başladık” dedi.

Kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, televizyon, bilgisayar, radyo antenleri, mikrodalga fırınlar, mobil ve cep telefonları, uydu antenleri ve verici antenlerin elektromanyetik dalgalar yaydığına işaret eden Çömlekçi, insanların da görünür ışığın titreşiminden biraz daha az titreşimli kızılötesi, elektromanyetik radyasyon kaynağı olarak elektromanyetik dalgalar yaydığını söyledi.

Çömlekçi, ”Yaşamımız devam ettikçe de kızılötesi radyasyon yaratacağız ve yayacağız. İnsan organizması besinleri yakmakla oluşan ısıyı, vücut sıcaklığını 36-37 derecede tutmak için sürekli olarak etrafa vermek zorundadır. Bunu kızıl ötesi radyasyonla yapar. Yani insan vücudu, ısısını elektromanyetik dalgalarla uzaklaştırır” diye konuştu.

Doğal alanların teknolojik gelişmeyle bozulduğunu ifade eden Çömlekçi, yaşamı kolaylaştıran cep telefonu, bilgisayar, televizyon, elektrikli ev aletleri, uydu antenler, kablolu iletişim sistemleri gibi cihazların vücudun manyetik alanları ile yerkürenin manyetik alanı arasındaki uyumu bozduğunu kaydetti.

Bugün dünyada milyonlarca cep telefonu kullanıldığına işaret eden Çömlekçi, bu telefonların kullanıldığı frekanstaki elektromanyetik alanın insan geninde hasara yol açtığının bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

Manyetik alanların kanser, baş ağrısı, hafıza kaybı dahil birçok sağlık sorununa neden olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Çömlekçi, ”Mühendis olarak bize düşen, zararsız veya daha az zararlı cihazların üretimini gerçekleştirmek. Bunun için SDÜ olarak kolları sıvadık” dedi.

Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektronik Haberleşme Bölümü olarak bu cihazların zararlarını en aza indirmek veya kaldırmak, alternatif çözümler üretmek için çalıştıklarını bildiren Yrd. Doç. Dr. Çömlekçi, bu konuda henüz somut bir cihaz bulunmadığını ancak proje üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Çömlekçi, kendi hazırladıkları düzenekler üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.

CİHAZLARIN ZARARLARINDAN KURTULMAK İÇİN ÖNERİLER

Çömlekçi, mevcut cihazların zararlarından korunulması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

”Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çekin. Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin veya ekran filtresi kullanın. Ekonomik (halojen ve floresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzak tutun. Dinlendirici bir uykuya geçmek için yatak odasında televizyon ve radyo bulundurmayın. Elektrikli saat, radyo, alarm cihazını başucunuzda bulundurmayın, pilli cihaz kullanmayı tercih edin. Yatak odasında başucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın.”

Cep telefonunun kullanılmadığı sürece kapalı tutulması, cep telefonuyla kulaklıkla konuşulması gerektiğini belirten Çömlekçi, şöyle konuştu:

”Televizyon ve bilgisayarların arkasında elektromanyetik alan daha büyüktür. Dizüstü bilgisayarlar şarjlı kullanıldığında düşük elektromanyetik alana sahiptir. Saç kurutma makinesini sürekli kullanmak yerine aralıklarla ve kısa süreli kullanın. Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 metre uzakta durun. Gerekmedikçe kullanmayın. Yüksek manyetik alana sahip fotokopi makinelerinden en az 50 santimetre uzakta durun. Elektrikli tıraş makinesini şarjlı kullanın. Televizyondan en az 2 metre uzakta bulunun. Çamaşır, bulaşık makinesi çalışırken yakınında bulunmayın. Baz istasyonlarının evlerinizin çatısına, okullara veya yakın çevrenize takılmasına izin vermeyin.”
AA

Share