Şeker sağlığınızı tehdit ediyor

Yapılan araştırmalar; şeker tüketiminin meme, prostat, yumurtalık ve pankreas kanseri riskini artırdığını gösteriyor.

Şeker sağlığınızı tehdit ediyor

Şeker sağlığınızı tehdit ediyor

Şeker, kanserli dokuları besleyerek daha hızlı büyümelerine neden oluyor.
Prof. Dr. erkan Topuz’un Sabah gazetesinde paylaştığı analizine göre Araştırmalar; aldığımız kalorilerin yüzde 56’sının, üç kaynaktan geldiğini ortaya koyuyor. Bunlar; rafine şekerler, ağartılmış un ve bitkisel yağlar. Bu besinler; bedenimizin işlevlerini yerine getirmesini sağlamak için gereken proteinler, vitaminler, mineraller veya Omega 3 yağ asitlerinin hiçbirini içermiyor. Ayrıca kanserin gelişimini destekliyor.

GLİKOZ ORANINI ARTIRIR

Glikoz, vücutta sindirilmiş şekerin aldığı biçimdir. Nobel ödüllü Alman biyolog Heinrich Warburg; kötü huylu tümörlerin büyük ölçüde glikoz tüketimine bağlı olduğunu kanıtladı. Yani vücudun herhangi bir bölgesi çok fazla şeker tüketiyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla kanserdir.
Glisemik endeksi yüksek gıdalar (şeker veya beyaz un), kandaki glikoz düzeyini hızla artırır. Vücut; glikozun hücrelere girmesine izin vermek için insülin salgılar. İnsülinin yanı sıra IGFR adı verilen başka bir molekül de salgılanır. Bu molekül, hücre büyümesini destekler. Kısacası şeker; kanserli dokuları besleyerek, daha hızlı büyümelerine neden olur.

KEMOTERAPİYE YANIT VERMİYOR

Araştırmalar; insülin ve IGFR salgısının komşu dokulara da saldırdığını gösteriyor. Farelerle yapılan bir deneyde; kanserli hücrelere insülin ve IGFR enjekte edildi. Araştırma sonucunda; farelerdeki kanserli hücrelerin kemoterapiden daha az etkilendiği görüldü.

Kullanılan rafine şeker ve beyaz un miktarını azaltmak; kandaki insülin ve IGFR düzeylerini hızla düşürüp kanser riskini de azaltır. Ayrıca daha sağlıklı bir cilde sağhip olmanızı sağlar. Ergenler arasında yapılan bir araştırma; üç ay, şeker ve beyaz un tüketimini kısıtlayanların insülin ve IGFR düzeylerinin yanı sıra aknelerinin de azaldığını kanıtladı.

Glisemik endeksi yüksek olan besinler, meme kanserini tetikler. Yapılan bir araştırma; glisemik endeksi yüksek besinler tüketen hastaların ölüm oranının üçte bir olduğunu gösteriyor.

Diyabet hastalarının kansere yakalanma oranları daha fazla. 50 yaşın altındaki kadınlar arasında yapılan bir araştırma; yüksek IGFR düzeyine sahip olanlarda, meme kanseri gelişmesi riskinin yedi kat fazla olduğunu ortaya koyuyor. Başka bir araştırma ise; bu durumun prostat kanseri için de geçerli olduğunu gösteriyor. Ayrıca yüksek glisemik endeksi; pankreas, kolon ve yumurtalık kanserlerini tetikliyor.

ASYA MUTFAĞI SAĞLIKLI

Şekerli ve rafine gıdalarla beslenen sanayi toplumlarında yaşayanlar; düşük şekerli gıdaların hakim olduğu Asya mutfağı ile beslenenlere kıyasla, hormonlardan kaynaklanan kanserlere daha fazla yakalanıyor.

AGAV NEKTARI

Bir kaktüs türünün özsuyundan elde edilen agav nektarı; düşük glisemik endeksiyle dikkat çekiyor. Agav nektarı; beyaz şekerden üç kat daha tatlı olduğu halde, glisemik endeksi baldan dört veya beş kat daha düşüktür. Çay, kahve, meyve ve tatlıları tatlandırmak için şeker veya bilinen şurupların yerine kullanılabilir.

BU BESİNLERİ TÜKETMEYİN!

Şeker (beyaz veya kahverengi), bal, şuruplar (akçaağaç, frukoz, dekstroz)
Ağartılmış un (beyaz ekmek, beyaz pirinç, çok pişirilmiş beyaz makarna, sandviç ekmekleri, simit, kruvasan, pirinç patlağı içeren kekler)
Patates, özellikle patates püresi
Reçel, jöle, şekerde pişirilmiş meyveler, şurup içindeki meyveler
Tatlandırılmış içecekler (endüstriyel meyve suları, asitli içecekler)

FAYDALI GIDALAR

Doğal tatlandırıcılar (Agav nektarı, Pasifik bölgesinde yetişen stevia bitkisi, bitter çikolota)
Karışık öğütülmemiş tahıllar (Çok tahıllı ekmek, mayalı ekmek, bulgur, esmer pirinç, erişte, yulaf, darı, karabuğday)
Mercimek, bezelye, fasulye, yer elması
Meyve; özellikle kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olan yaban mersini, kiraz ve ahududu
Limon, kekik veya adaçayı aromalı su
Yeşil çay (şekersiz veya agav nektarıyla), kahve
Sarımsak, soğan, arpacık soğanı

Kaynak:GerçekGündem

Share