Soğan sarımsağı baş tacı yapın

Bu günlerde doğru ve sağlıklı beslenmek hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.

Soğuk havanın yavaş yavaş tüm yurtta etkisini hissettirdiği bu günlerde doğru ve sağlıklı beslenmenin hastalıklara karşı vücut direncini artırmada büyük önem taşıdığı bildirildi.

Uzmanlar, vatandaşların kış sebze ve meyveleriyle birlikte antimikrobiyel değeri yüksek olan soğan ve sarımsağa sofralarında yer açması gerektiğine dikkati çekiyor.Yrd. Doç. Dr. Akman:” Soğuk havalarda vücut direncini artırmakve hastalanmak istemeyenler kış sebze ve meyveleriyle soğan ve sarımsağı sofradan eksik etmemeli”

Soğuk havanın yavaş yavaş tüm yurtta etkisini hissettirdiği bu günlerde, doğru ve sağlıklı beslenmenin hastalıklara karşı vücut direncini artırmada büyük önem taşıdığı bildirildi.

Uzmanlar, vatandaşların kış sebze ve meyveleriyle birlikte antimikrobiyel etkisi yüksek olan soğan ve sarımsağa sofralarında yer açması gerektiğine dikkati çekiyor.

Soğan sarımsağı baş tacı yapın

Soğan sarımsağı baş tacı yapın

Mevlana Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman,yaptığı açıklamada, insanın doğal savunma sisteminin, vücudu hastalıklardan en iyi koruyan sistem olduğunu söyledi.

Akman, vücudun yapı taşı olması bakımından protein kaynaklarının ve günlük alınan protein miktarının vücut direnci açısından çok önemli olduğunu, düzenli protein alımıyla doğal savunma sisteminin korunabileceğini belirtti.

Soğuk havalarda mevsim meyve ve sebzelerinin tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Akman, güne portakal, greyfurt ve mandalina karışımından yapılan taze sıkılmış meyve suyu ile başlamanın hastalıklara karşı vücut direncini artıracağını bildirdi.

Sabah kahvaltısında bol protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesinin vücudu zinde kılacağını anlatan Akman, “E ve C gibi antioksidan taşıyan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırabiliriz. Bu vitaminleri taşıyan sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla tüketilmeleri daha sağlıklı. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir” diye konuştu.

Soğan ve sarımsak sofranın baş tacı olmalı

Herhangi bir sağlık sorunundan dolayı yasak veya sınırlama olmaması durumunda yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt ve yoğurt tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:

“Bu dönemde yoğun katkı maddesi içeren hazır besinleri çok sık tüketmemeliyiz. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için soğanın içinde bulunan cystein maddesinin soğan veya sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Çok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, birçok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hücre içinde yok ediyor. Yine sarımsak antimikrobiyel özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiriyor. Ayrıca kanın akışkanlığını sağlayarak kolestrolün düşmesini sağlıyor. Yemeklere eklenen sarımsak miktarının arttırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Soğuk havalarda vücut direncini artırmak ve hastalanmak istemeyenler kış sebze ve meyveleriyle soğan ve sarımsağı sofradan eksik etmemeli.”

Et yerine haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini dile getiren Akman, baklagillerin de haftada iki kez tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Share