Suyun kalitesini anında iyileştirmeye mümkün olacak

Kirlenen suyun şimdi anında temizlenmesi mümkün olacak. Sibiryalı bilim adamları, on-line rejiminde suyun terkibini belirleyen otomatik sistem geliştirdiler.

Terkip kötüyse program anında buna tepki göstererek suyun temizlenmesi gerektiğini gösteriyor. İnsanın cihazın bakımı dışında, bu sürece katılmasına gerek kalmıyor.

Sibirya’nın en büyük bilimsel merkezi Novosibirskli bilim adamlarının gelişimi, kent ve işletmelerine su temin eden kuruluşların işine gelecek. Daha kaliteli su kullanmaktan başka, onlar tüketimi ve akaçlamasında tasarruf edebilecekler. Önemli olan, su terkibinin operatif şekilde iyileştirilmesi olası.

temiz-su

Otomatik sistem özel sensörlerden oluşuyor. Programın yapımcıları olan Novosibirsk Devlet Teknik Üniversitesinden uzmanlar, su kalitesinin önceki göstergelere kıyasla iyileşip iyileşmediğini sensörlerin kaydettiğini anlatıyor. Sensörler, özel yazılımın hazırlandığı bilgisayara bağlanmış bulunuyor. Proje katılımcısı Georgiy Zaytsev’e göre, elde edilen bilgilerin temelinde program, suyun temizlenmesi icap ettiğini veya herhangi operasyonlara gerek olmayacağını bildiriyor.

Su, UV ve ozon yardımıyla temizleniyor. Böyle robotik bir sistem varken insanın katılmasına gerek kalmıyor.

Yeni sistem su terkibinin monitoringini sabit rejimde gerçekleştirmeye olanak sağlıyor. Bir sır değil ki, yeraltı su kaynakları bazen kirlenmiş oluyor. Yeni sistem, kirliliğin ne derecede sabit olduğunu değerlendirecek. Herhalde, başka kaynakların kullanılmasında mana var. Su hatlarında su arıtma tesisatlarının bazen olmayabileceğini kaydeden Georgiy Zaytsev, su sağlama servislerinin sahip oldukları donatımın bazı hallerde eskimiş olabileceğine işaret ediyor. Sistemlerinin konveyör usulu üretimi halinde ise suyun kalitesiyle ilgili birçok sorun çözülmüş olabilecek.

Şimdi gelişim sanayi testlerinden geçiyor. Deneyimler ilkbahar 2015’e doğru sona erecek. Sistemin tamamlanmasından sonra hemen üretimine başlanacak.

Share