Teknolojinin zararları

Teknolojinin zararları

cep telefonunun zararları

Erkekler dikkat!
Teknolojinin hayatı kolaylaştırmasının yanında olumsuz yönlerinin de olduğunu belirten uzmanlar, bazı meslek sahiplerinin erkekliğinin tehdit altında olduğuna işaret ediyorlar.

Aşırı sıcağın üreme fonksiyonunu olumsuz etkilediğini söyleyen tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, “Tüm gününü dizüstü bilgisayarla geçiren ve testis bölgesi sıcak kalan kişiler, fırıncılar, uzun yol şoförleri, ocakçılar, çok sıcak banyo yapan kişilerin üreme fonksiyonları tehdit altında” dedi.

Aşırı kilolu ya da zayıf olmanın da çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını anlatan Prof Arıcı, dar kot giymenin de sperm durumunu etkilediğine dikkat çekti.

İnsanların cep telefonu, dizüstü bilgisayarlar, doğum kontrol hapı kullanmak, antidepresan kullanmak ve aşı vurulmanın kısırlığa yol açıp açmadığına yönelik şüpheleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın Arıcı, “Şu ana kadar hiçbir aşının kısırlığa yol açtığı kanıtlanmadı. Bazı aşıların yan etkileri olabilir Ancak tetanozdan tutun da difteri veya kabakulak aşısına kadar çocukluk döneminde tüm aşıların mutlaka yapılması gerekir.

Doğum kontrol haplarının doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğine dair bugüne
kadar kanıtlanan bir çalışma bulunmuyor. Vücudunu geliştiren, daha fazla kas yapmak isteyen erkeklerin kullandığı bazı ilaçlar kasları geliştirirken sperm fonksiyonunu hemen hemen sıfıra indirir. Kilo ise hem testisleri hem de yumurtalıkları olumsuz yönde etkiler. Aşırı kilo kadınların düzensiz yumurtlamasına, aşırı zayıflık da hiç yumurtlamamaya sebep olur. Dolayısıyla en doğrusu ideal vücut ölçülerinde olmaktır” dedi.

DAR KOT DA ETKİLİYOR

Prof. Dr. Aydın Arıcı, derpesyonun cinsel fonksiyonları ciddi anlamda etkilediğine işaret ederek, “Depresyonda olan erkekte iktidarsızlık görülebilir. Kadında da cinsel isteksizlik olabilir. Bu gibi durumlarda antidepresanların faydası vardır. Ancak çok yüksek dozda kullanıldığında cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Tedavi dozunda kullanılması ve iyi takip edilmesi gerekir. Dar kot giymek de zararlı. Ancak fazla abartılacak bir konu değildir. Çok dar kot giyilmesi testisin vücuda daha çok
yapışması ve ısısının artmasına sebep olur. Bu da sperm durumunu biraz etkileyebilir ama bunun ciddi boyutlarda olduğunu düşünmek doğru değildir. Böyle bir durum ancak sınırda sperm sayısı olan kişileri etkileyebilir” diye konuştu.

Dar kot pantalonun zararları

Dar kot pantalonun zararları

“CEP TELEFONUNUN ZARARI KANITLANMADI, DİZÜSTÜ BİLGİSİYAR SAKINCALI”

Cep telefonu gibi elektronik cihazların kısırlığa yol açacağı yönünde kanıtlanmış bir bilgi olmadığını anlatan Arıcı, “Tüm cihazların bazı zararlarının olacağı aşikar. Dolayısıyla bu aletlerin mümkün olduğunca vücuda yakın tutulmaması gerekir. Diğer taraftan şu ana kadar cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını etkilediğine dair kanıtlanmış bir bilgi bulunmuyor. Dizüstü bilgisayarı uzun süre kullanmak ise sakıncalı.

Bütün gününü dizüstü bilgisayarın başında geçiren ve testis bölgesi bu sebeple sürekli sıcak kalan kişilerde üreme fonksiyonları olumsuz etkilenir” şeklinde konuştu.

Çok sıcak banyonun testislerin fazla ısınmasına yol açtığını, çok sıcak hamamlar, jakuziler ya da testis ısısını artıracak uzun yol şoförlüğünün, fırıncı ve ocakçıların da kısırlık riskiyle karşı karşıya olduklarını anlatan Arıcı, “Kadınları ise başka bir tehlike bekliyor. Kistler kadınlarda kısırlığa yol açabilir. İçi kan dolu olması sebebiyle çikolata kisti olarak adlandırdığımız, sızı ve yapışıklıklara sebep olan kistler, tüplerin tıkanmasına sebep olabilir. Su kistleri ise genellikle kısırlık sebebi değildir” şeklinde konuştu.

Share