Uzmanlar uyardı: Antibiyotik kıyametin eşiğindeyiz

Tüm diğer tedavilerin işe yaramadığı durumlarda kullanılan en güçlü antibiyotiklere de dirençli bakteriler bulan biliminsanları dünyanın “antibiyotiksiz bir hayatın” eşiğinde olduğu uyarısı yaptı.

Lancet Tıp dergisinde yayımlanan bildiride son çare olarak başvurulan güçlü antibiyotiklerden Colistin’e de dirençli bakterilerin Çin’de domuz ve insanlarda görüldüğü belirtildi.

anti-biyotik

Uzmanlar direncin dünya geneline yayılabileceği ve tedavi edilemez enfeksiyonlar korkusunu yeniden uyandırdığını söylüyor.

Antibiyotik kıyameti adı da verilen bakterilerin tedavilere tamamen direnç geliştirmesi tıp bilimini karanlık çağlara götürebilir.

Sık görülen enfeksiyonlar yine can alırken, antibiyotiklere bağımlı ameliyatlar ve kanser tedavileri de tehdit altına girebilir.

Çinli bilim insanları MCR-1 adı verilen yeni gen mutasyonunun Colistin’in bakterileri öldürmesini engellediğini tespit etti.
antibiyotik

Söz konusu gen test edilen hayvanların beşte birinde, çiğ etin yüzde 15’inde ve 16 hastada görüldü.

Direncin aralarında E.coli, Klebsiealla pneumoiae ve Pseudomonas aeruginosa’nın da bulunduğu bir dizi bakteri türüne yayıldığı belirtildi.

Mutasyonun Laos ve Malezya’da da yayıldığına dair kanıtlar var.

Antibiyotik kıyamet

Çalışmaya katılan Cardiff Üniversitesi uzmanlarından Prof. Timothy Walsh BBC’ye yaptığı açıklamada “Antibiyotik sonrası dünyanın gerçeğe dönüşmesi için tüm önemli unsurlar ortada. MRC-1 küresel düzeyde yayılırsa, ki bu artık olup olmama değil, ne zaman olacağı meselesi, ve gen kendisini kaçınılmaz bir şekilde diğer antibiyotiklere karşı dirençli genlerle birleştirirse büyük ihtimalle antibiyotik sonrası döneme geçeceğiz. Bu noktada örneğin bir hasta E.coli nedeniyle ciddi şekilde hastalanmışsa hiçbir şey yapamayacağız” dedi.

Ancak buradaki önemli fark mutasyonun bakteriler arasında kolayca paylaşılabilecek şekilde ortaya çıkması.

Leeds Eğitim Hastanesi’nden Prof Mark Wilcox “Transfer oranı çok yüksek. Bu hiç iyi gözükmüyor. Tedavi yapamayacak duruma gelmemizden korkuyor muyum? Nihayetinde evet ama bu yıl mı, gelecek yıl mı, sonraki yıl mı görülür söylemek çok zor” dedi.
bakteri

İlk işaretler Çin yönetiminin sorunla başa çıkmak için hızla harekete geçtiği yönünde. Prof. Walsh bu haftasonu Tarım ve Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle colistin’in tarımda kullanılmasının yasaklanmasını görüşecek.

Antibiotic Action adlı sivil toplum kuruluşundan Prof Laura Kiddock da aynı antibiyotiklerin hem veterinerlikte hem de tıpta kullanılmaması gerektiğini” söyledi.

Share