1500 yıllık “Denizli” kumaşı bulundu

Denizli’deki Laodikya antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen kumaş parçası bulundu.
Laodikya’da 1500 yıllık kumaş parçası bulundu.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek Antik kentte yapılan kazı çalışmalarında bin 500 yıllık olduğunu tahmin ettikleri kumaş parçası bulduklarını bildirdi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Laodikya Antik Kenti’ndeki tarihi eserler arasında ticaret, sanat, kültür ve spor simgelerinin yer aldığını belirtti.

kumas-leodikya

Kazı çalışmaları sırasında toprak altında yumak halinde bulunan kumaş parçasının Denizli’nin tekstil geçmişinin bin 500 yıl öncesine dayandığına kanıt gösterebileceğini savunan Şimşek, şunları kaydetti:

“2014 yılı kazı çalışmalarımızda birçok önemli bulgulara ulaştık. Daha önce tekstil boya kalıntıları bulmuştuk. Bu bulgular Denizli’nin tekstil sanayisinin tarihinin çok eskilere dayandığını göstermektedir. Antik kente gelen ziyaretçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Kentte bulunan kilisenin ziyaret edilebilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Vaftiz havuzu ve ibadet yerleri ile dikkat çeken kilisenin ziyarete açılabilmesi içinde çalışmalar başladı. Kilisenin korunması ve ziyaret edilebilmesi için malzemeler şu anda gelmiş durumda ve yakın zamanda tamamlanarak kilise ziyaret edilebilecek.”

Kaynak: AA

Share