2010 yılının donanım teknolojileri

Her yıl bilgisayarlar daha da hızlanıyor, daha iyi teknolojiler daha uygun fiyatlarla hayatımızdaki yerini alıyor.

Elbette en son teknolojiler yeni çıktıklarında pek de ekonomik olmuyor ama zamanla karşılanabilir hale geliyorlar. 2009 yılı geride kalırken, önümüzdeki yılın teknolojilerini bu makalemizde topladık.

Intel İşlemciler

2010’un başlarında Intel yeni 32nm Nehalem mimarisine sahip işlemcilerini piyasaya sürecek. Westmare olarak bilinen bu yeni işlemci ailesi altında Clarkdale işlemciler gelecek. Bu işlemciler Core i3 ve Core i5 markaları altında satışa sunulacak.

Bu işlemcilerin en büyük önemi CPU ve grafik işlemlerini tek pakette birleştiren ilk PC işlemcileri olacak olmaları. İşte bu yüzden Clarkdale klasik ekonomik işlemcilerden çok daha ilginç. Çıktığı zaman ondan daha güçlü işlemciler olacak ama grafik yetenekleri yakından incelenecek.

Clarkdale-Gulftown-Sandy Bridge

Intel’in yüksek performanslı CPU-GPU işlemci ailesi Larrabee’nin ertelenmesiyle birlikte Clarkdale daha da önem kazandı.

Performans isteyenler için 6 çekirdekli Gulftown işlemciler geliyor. Gulftown ailesi Core i9 markası altında satışa sunulacak. Erken mühendislik örneklerinin incelemesi bu işlemcilerin zengin overclock imkanı sunan performans canavarları olacağını gösteriyor.

2010 sonlarına gelindiğinde henüz hakkında çok fazla bilgi olmayan Sandy Bridge gelecek. Bu işlemciler 32nm teknolojisine sahip olacak. Intel’in mevcut 128 bit SSE işlem komut setlerine 256 bit ACX eklenecek. Bu sayede kayar nokta işlem performansı daha da coşacak.

AMD’nin bombaları

AMD’nin 2010 bombası keşke Bulldozer olsaydı ama ne yazık ki bu işlemci 2011’e kadar gelmeyecek. AMD’nin CPU-GPU birleşimi çipi APU: Accelerated Processing Unit de 2011’e kadar gelmeyecek.

AMD 2010’da oturup bekleyecek değil, Thuban ailesi işlemciler, Phenom II’lerin revizyonu. 6 çekirdekli bu yeni işlemciler, uygun fiyatla 6 çekirdek masaüstü seçenek sunarak Intel’in performans canavarlarıyla rekabet edecek.

2010 sonlarına doğru AMD’nin 32nm işlemcilerinin gelmesi de mümkün, bu da daha düşük güç tüketimiyle daha yüksek performans ve daha düşük fiyatlar demek. Ama o zamana kadar 32nm’de Intel hüküm sürecek. Tüketiciler hangi markayı seçerse seçsin, artık 4 çekirdekli işlemcilerin yaygın standart olma vakti geldi. Ekonomik ve güçlü 4 çekirdekler 2010’da oldukça yaygın hale gelecek.

2010’un ekran kartları

Intel Larrabee ile 2010 yılında ekran kartı piyasasını sallamayı planlıyordu ama ne yazık ki bu mümkün olmadı. O zamana kadar seçenekler AMD ATI ve Nvidia ekran kartları arasında yapılacak.

Nvidia’nın uzun süren sessizliği, markanın sevenlerinin heyecanlı bekleyişi hep Fermi için oldu. Profesyoneller için ilk örnekleri beliren ve oyuncuların heyecanla beklediği bu GPU, 3 milyar transistore sahip; gelmiş geçmiş en karmaşık işlemcilerden birisi. Bu işlemcinin ATI’nin güçlü Radeon HD5870 ekran kartını gölgede bırakması bekleniyor. Ama AMD’nin çift GPU’lu 5970’i ile nasıl yarışacağını birlikte göreceğiz.

ATI 2009 yılında birbiri ardına patlattığı bombaları ile ekran kartı piyasasında öne geçmiş durumda. Ama Nvidia’nın Fermi’si sadece daha güçlü bir ekran kartı değil. Daha önceki mimarilerle kıyaslanamayacak kadar çok adanmış genel işlem kaynağı ile dikkat çekiyor. Kendisinden önceki en güçlü Nvidia çipinden bile 10 kat daha güçlü bir ekran kartı.

AMD ATI cephesinde 2010

AMD 2009 yılında toparladığı gücünü 2010 yılında korumaya çalışacak. Günümüzde alınabilecek en iyi ekran kartları ATI Radeon HD 5800 serisi ve bu bir süre daha böyle devam edecek.

İlerleyen aylarda güçlü Cypress çipin daha yüksek saat hızına sahip sürümleriyle güncellenmiş sürümleri çıkartılacak. Ancak yeni bir GPU yakın zamanda beklenmiyor. Bir Radeon HD 6800 serisinden bahsedebilmek için en azından yıl ortasına kadar beklememiz gerekebilir.

DirectX 11 ile birlikte Compute Shader’ın gelişiyle birlikte 2010 yılında DirectX 9 ekran kartlarının tarih oluşuna şahit olacağız gibi görünüyor. Bu yeni nesil ekran kartları devasa paralel işlem yetenekleri ve genel bilgisayar performansını iyileştirmek için kullanılabilmeleriyle ön plana çıkıyorlar. İyi bir ekran kartı sadece oyun için değil, masaüstü performans için de yararlı olacak.

Küçük orta taşınabilir PC’ler

Intel’in ikinci nesil Atom işlemcileri 2010 yılının önemli gelişmelerinden biri. Atom II bir işlemciden daha fazlası, güçlü grafik yetenekleriyle taşınabilir bilgisayarların belkemiği olacak bir çip.

Sadece grafik yeteneklerin değil, bellek kontrolcülerinin de işlemci içine taşınmasıyla birlikte kompakt ve verimli bir işlemci elde ediliyor. Daha küçük, daha güçlü ve çok daha verimli bu işlemciler, mobil orta boy internet cihazlarının ekonomik açıdan daha da avantajlı hale gelmesine yol açıyor.

Pineview’in en büyük dezavantajı 32nm değil de 45nm üretim teknolojileri üzerine kurulu olması. 32nm çeşitleri geliştirildiğinde cep telefonları için de kullanılabilirse, cepler gerçek bilgisayar gücüne daha da yaklaşabilir.

Dizüstü bilgisayarlar

Arrandale isimli çift çekirdekli 32nm Westmare mimarisine sahip Intel işlemciler, önümüzdeki yıl dizüstü bilgisayarları daha da güçlü hale getirecek.

Calpella mobil platformun entegre grafik yetenekleri daha basit, kompakt ve ekonomik dizüstü bilgisayarlar demek.

Devlerin, işlemcilerde sadece saat hızına yüklenmeyi bırakıp ekonomik ve verimli tasarımlara yönelmesinin avantajlarını, tüketiciler 2010 yılında çok daha iyi bir şekilde hissedecek.

2009 yılında yaşanan krizde donanım üreticileri daha ekonomik dizüstü modellerine ağırlık vermişti. 2010’da durum daha dengeli olacak. Ekonomik ve kullanışlı dizüstü modellerinin yanısıra artık kar etmek isteyen donanım üreticileri, lüks modellere de tekrar yer vermeye başladı.

AMD Bobcat

Bununla birlikte CPU’ların grafik yetenekleri henüz olgunlaşmış değil. Bu platformların gerçekten beklenen performansı verip vermemesinin ötesinde ne derece sorunsuz ve istikrarlı çalışacağı da merakla bekleniyor. Eğer Intel başarısız olursa AMD’nin mobil pazardaki yeri güçlenecek.

AMD’nin Intel kadar iddialı mobil projeleri ortada gözükmüyor. Atom katili olacağı söylenen AMD Bobcat, ama o da ne yazık ki 2011 yılında bizimle olacak.

2010 yılında dikkate değer tek AMD dizüstü projesi şimdilik yeni 4 çekirdekli 45nm işlemciler ile 7 saat dizüstü pil ömrü oluyor. 2010 yılının dizüstü bilgisayarları, pil ömrü olarak 2009’un netbookları gibi olacak. Kesintisiz uzun süre çalışma imkanıyla dizüstü cihazlar daha da avantajlı olacak.

Depolama teknolojileri

Bilgisayar kullanıcılarıi yavaş mekanik sabit disklerin performansı düşürmesinden hiç ama hiç memnun değil. Ancak SSD’lerin yüksek fiyata, düşük depolama kapasitesi sunması, üstüne üstlük bazı teknik problemlerin henüz tam anlamıyla aşılamamış olması SSD’lerin yaygınlaşmasını dizginliyor.

2010 yılında daha ucuz, daha büyük, daha hızlı ve daha sorunsuz SSD’ler yine aklımızı çelecek. Micron’un RealSSD C300 modeli 355MB/s okuma ve 215MB/s yazma hızıyla çok etkileyici. 2010’un sonlarına doğru 500MB/s hızlara ulaşan SSD sabit diskler mümkün görünüyor. Sorunların aşılmasında ve uzun dönem performansın korunmasında ise TRIM command’ın yaygınlaşmasıyla iyileşme sağlaması bekleniyor.

Kapasite konusu biraz daha sıkıntılı ama 128 ve 256GB’lık SSD’lerin karşılanabilir fiyatlara inmesi, işletim sistemi ve uygulamalar için bu disklerin yaygınlaşmaya başlamasına sebep olacak. 2 TB ve üstü mekanik sabit diskler de depolama ihtiyaçlarına çok ekonomik fiyatlarla cevap verecek.

Share