‘2017’de hacmi 50 milyar dolara ulaşacak’

Google Glass, akıllı saat, vücut değerlerini gösteren tişört ve nabız ölçen ayakkabı gibi giyilebilir akıllı teknolojiler, çok kısa zamanda dev bir sektör haline gelebilir. Küresel finans şirketi Credit Susisse, Google Glass’ın başını çekeceği giyilebilir teknolojilerin, üç yılda 50 milyar dolarlık bir piyasaya ulaşabileceğini belirtti.

‘2017’de hacmi 50 milyar dolara ulaşacak’

‘2017’de hacmi 50 milyar dolara ulaşacak’

Bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız sahneler, teknoloji dünyasında yeni bir rekabet alanı oluşturan giyilebilir teknolojiler sayesinde çok kısa zamanda gerçeğe dönüşebilir.

İsviçre merkezli Credit Suisse’in yaptığı araştırma, artırılmış gerçekleğin öncüleri olan giyilebilir teknolojilere olan ilginin, bu sektörü üç yıl içinde 50 milyar dolarlık bir sektör haline getirebileceğini öne sürdü.

Şirket, yaklaşık 6 milyar insanın akıllı telefonlara erişim imkanı bulunduğu günümüzde, mobil teknolojinin giyilebilir teknolojilerin gelişmesinde en büyük araç olacağını belirtti.

Business Insider’ın haberine göre, yakın gelecekte en az 250 milyon akıllı telefon, giyilebilir teknolojileri kullanmak için bir kontrol aracı görevi görecek.

Credit Suisse raporu, günümüzde giyilebilir teknolojilerin çoktan 3-5 milyar dolarlık bir potansiyele ulaştığını ve birkaç yeni ürünler bu rakamın 50 milyar dolara çıkabileceğini savundu.

BATARYA KRİTİK ROL OYNAYACAK
Jupiter Research araştırma şirketi, 2017 yılında giyilebilir teknoloji sanayisinin yıllık üretim miktarının 70 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Şirket, sektörün gelişimi adına kırılma noktasının 2014 olacağını öngörüyor.

Credit Suisse ise ‘sadece ‘iWatch’ akıllı telefonlarının yılda 10 milyar dolarlık bir satış gelirine ulaşabileceğini, şu an için en az dokuz modelin tasarlandığını’ belirtti. Giyilebilir ürünlerde en önemli faktörün batarya olacağını savunan Credit Suisse, 2020 itibarıyle batarya kapasitsinin en az 2 kat artabileceğini ifade etti.

Batarya, 1500 dolardan satılacak Google Glass’tan, 100 dolar civarı fiyatı olması beklenen akıllı saat v veya ayakkabıya kadar giyilebilir ürünlerdeki en önemli parçalardan biri olacak.

Beklentilerin ne kadar gerçek olacağına dair ilk işaret, 2013 sonunda satışa sunulacak Google Glass’a gösterilen ilgi olacak.

Kaynak:ntvmsnbc

Share