81 yaşında ilk mobil uygulamasını yazdı

60 yaşından sonra bilgisayar kullanmaya başlayan Japon Masako Wakamiya, 81 yaşında ilk mobil uygulamasını yazdı.

 

Masako Wakamiya, 81 yaşında.

Yaşından beklenmeyecek derecede teknolojiyle haşır neşir olan Japon kadın, ilk mobil uygulamasını yazdı. iOS sistemleri için yazdığı Hinadan isimli oyun, geleneksel Japon bez bebek dizme sanatının icra edildiği Hinamatsuri festivalini anlatıyor. Şeftali festivali de denen bu festival, bölgelere göre Nisan veya Mart başında kutlanıyor.

Geleneksel Japon kültüründe özellikle genç kadınlar için bez bebeklerin doğru dizilimi büyük önem taşıyor. Bu dizilimin başarılı yapılmasının, yeni doğan kız çocuklarının sağlıklı büyümesine katkısı olduğuna inanılıyor. Hinadan isimli oyun, yeni nesile bu geleneği öğretmek için tasarlanmış basit bir uygulama. 12 bebeğin doğru yerlere dizilimi ile oyun kazanılıyor.

Bilgisayarla 60 yaşından sonra tanışan Masako, bundan önce 43 yıl boyunca büyük bir bankada çalıştı. Boş zamanlarında yeni teknolojinin nasıl kullanılabileceğine dair Japonca ve İngilizce blog yazıları yazan Masako, ayrıca gelişen dijital dünya ile yaşlılıkta nasıl baş edileceğine dair TED konuşmalarıyla da meşhur.

Share