ABD’de birincilik ödülü kazandılar

Koyuncugil ve Özgülbaş yaptıkları son çalışmalarıyla Dünya Birinciliğine ulaştı.

ABD'de birincilik ödülü kazandılar

ABD’de birincilik ödülü kazandılar

Sermaye Piyasası Kurulu İstatistikçi ve Veri Madenciliği Uzmanı Doç. Dr. Ali Serhan Koyuncugil ve Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Finans Uzmanı Prof. Dr. Nermin Özgülbaş, yaptıkları son çalışmalarıyla Dünya Birinciliğine ulaştı.

Bilgi teknolojileri gün geçtikte artan biçimde günlük yaşamımızın vazgeçilemez bir parçası haline geliyor. Türkiye ise bilgi teknolojilerinin iş hayatına uyarlanmasında oldukça hızlı bir gelişim gösterirken, gerek kamu, gerek özel sektör ve gerekse günlük yaşamda bilgi teknolojilerindeki gelişimi yakından takip eder ve uygular hale gelmiş durumda. İki Türk akademisyen/araştırmacı ise son dönemdeki en önemli uluslararası bilimsel başarılardan birisine imza attı.

Doç. Dr. Ali Serhan Koyuncugil ve Prof. Dr. Nermin Özgülbaş yaptıkları bilimsel çalışmalarla dünyanın önde gelen bilimsel yayın kuruluşlarından Elsevier’in SCOPUS ve Scival Spotlight endeksleri sonuçlarına göre Bilgisayar Bilimleri, Tıp ve Sağlık konu alanında Data Mining (Veri Madenciliği), Association Rules (Birliktelik Kuralları) ve Artificial Intelligence (Yapay Zeka) konularında Dünya Birinciliğine ulaştı.

Konuya ilişkin olarak DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Serhan Koyuncugil “Bilgi teknolojilerinin son dönemdeki en önemli araştırma ve uygulama alanlarından birisi Büyük Veri (Big Data) üzerinde İş Zekası (Business Intelligence) ve özellikle de Veri Madenciliği (Data Mining) uygulamalarıdır. Bilgisayar işlemleri sonucu veritabanlarında depolanan ve bugün trilyonlarca gigabyte büyüklüğünde hacme ulaşmış veri için kullanılan ‘Büyük Veri (Big Data)’ kavramı artık zorunlu olarak iş dünyası literatürüne de girmiştir.Büyük Veri’nin yanısıra, iş dünyası literatürüne giren bir başka deyim de İş Zekası’dır ki, karar verme sürecindeki yazılım, donanım, insan-makine etkileşimi dahil olmak üzere bilişim teknolojilerine dayalı bütün iş ve işlemleri tanımlamaktadır. İş zekası yöntemlerinin en popüler ve etkin olanı ise Büyük Veri içerisindeki gözlenemeyen (gizli) bilgi, ilişki, örüntü ve benzerliklerin açığa çıkarılarak bunların stratejik karar destek amaçlı kullanımını sağlayan Veri Madenciliği’dir” şeklinde konuştu. İstatistik alanında dünyadaki tüm önde gelen meslek organizasyonları, bilimsel kuruluşlar ve resmi istatistik ofislerinde kurumsal üye olarak yer aldıklarını söyleyen Koyuncugil, Türk akademisyenlerin dünya akademik ve araştırma çevrelerinde daha etkin rol oynaması gerekliliğinin altını çizerek, Veri Madenciliği konusunda Know-How ihraç eder noktada olmaktan Türk akademisyenler olarak gurur duyduklarını da ifade etti.

En iyi 20 makale arasında 3 makaleleri var

Prof. Dr. Nermin Özgülbaş ise bilişim teknolojilerinin yanısıra sağlık alanına uygulanmasında da bilimsel alanda önemli bilimsel başarılara imza attıklarına değinerek; (Amerikan) Ulusal Tıp Kütüphanesi veri tabanı MEDLINE’a kayıtlı milyonlarca biyomedikal makale arasından en iyi sonuçları veren arama motoru olan BioMedlib’in farklı konu alanlarında en iyi yirmi makalesi arasında, birinciliğe sahip üç farklı makaleleri olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ali Serhan Koyuncugil de hemen hemen tüm bilimsel yayınlarının gerçek dünya sorunlarına çözüm sunan, iş zekası ve özellikle de veri madenciliğine dayanan, akıllı sistem mantığıyla çalışan, erken uyarı özellikli, yazılıma dönüştürülebilir tasarımlar olduğunu belirterek, zaman içerisinde sözkonusu sistemleri yazılıma dönüştürerek yalnızca ulusal değil uluslararası kullanıcıların da hizmetine sunmayı planladıklarının altını çizdi.

2009’daki birinciliği ilk DÜNYA yazmıştı

Ödüllü ilk çalışmaları olan ve 2009 yılında Washington DC, ABD’de düzenlenen Ekonomik, Finansal Krizler ve Uluslararası Ticaret Dünya Zirvesi’nde, Finansal Kriz Tespitinde En İyi Bildiri Ödülü alan ‘Measuring and Hedging Operational Risk by Data Mining’ başlıklı çalışmalarının yine DÜNYA Gazetesi aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Ali Serhan Koyuncugil, “DÜNYA Gazetesi bizim için büyük önem taşıyor. ABD’de birincilik ödülü kazanan çalışmalarımızı derinleştirerek, finansal kriz tespitinde özellikle de KOBİ’lerin ve BASEL-III uyumlu kredi derecelendirme içeriği nedeniyle bankaların ihtiyaçlarına cevap verecek olan Finansal Erken Uyarı Sistemi konusunda somut çalışmalarımız bulunuyor ve yakında bu çalışmalarını da DÜNYA Gazetesi aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Share