Akıllı Televizyonlarda hangi işletim sistemi?

Dünya devi Güney Kore’li firma Samsung, Akıllı televizyonlarda kullanılmak üzere standart bir işletim sistemi için ilk adımı attı. Linux vakfına ait açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak sunulan Tizen işletim sistemini kullanmayı planlayan ve ilk örneklerini bu yıl piyasaya sunacak olan Samsung, bu işletim sisteminin diğer markalar tarafından da kullanılmasını destekliyor.

Akıllı televizyonlarda halihazırda kullanılan işletim sistemlerinin henüz bir standartı yok ve bu nedenle uygulama geliştirirken uyumluluk ve adaptasyon gibi bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. İşte bu noktada Samsung artık birilerinin bu konuya el atması gerektiğini hissederek bu konuda öncü olmak için kolları sıvadı. Tizen işletim sistemi bazı akıllı telefonlarda ve akıllı saatlerinde aktif olarak kullanılıyor. Daha sonra dileyen televizyon üreticileri Tizen işletim sistemini kendi modellerinde kullanabilecek.

tizen-samsung-tv

Geçen yıl düzenlenen bir konferansta Samsung, Tizen işletim sistemli televizyonlarının tanıtım demosunu yapmıştı. Firmadan yapılan yeni bir açıklamaya göre kısa süre önce Tizen ile ilgili ilk adımlar atılmaya başlandı. 2015 yılı içinde piyasaya sürülecek tüm Samsung marka akıllı televizyonlarda Tizen işletim sistemi kullanıcağı bildirildi.

Samsung’da bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre “Artık Tizen işletim sistemine odaklanıyoruz. Umarız ki diğer televizyon üreticileri de bu işletim sistemini kullanır ve bir ekosistem oluşturup bu platformun büyümesine yardımcı olurlar” dedi.

Herhangi bir Standart yok

Akıllı televizyonlarda neredeyse her marka kendine göre bir işletim sistemi kullanıyor. Samsung’un kendi platformu, LG’nin WebOS, Toshiba’nın Toshiba Places, Panasonic Firefox OS, gibi çözümleri bulunuyor. Eğer Tizen konusunda firmalar bir anlaşma yaparsa bu durum kullanıcılar için de çok faydalı olacak.

Bakalım 2015 senesi Tizen işletim sisteminin yılı mı olacak? Hep birlikte göreceğiz…

Share