Alışveriş; gerçek mi sanal mı?

Son zamanlarda en hızlı gelişen sektörler arasında ilk sıralarda elbettte ki e-ticaret sektörü gelmekte. Öyle ki internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih edenlerin sayısında her yıl büyük bir artış gözlemleniyor. Ama elbette geleneksel alışverişe aşina olan bazı tüketiciler, satın almak istedikleri ürünü evvela yerinde görmeyi yeğliyorlar. Kararlarını verdikten sonra da  alışverişlerini sanal mağazadan gerçekleştiriyorlar. Peki neden internetten satın almayı tercih ediyoruz? Hangi tür ürünleri internet üzerinden satın almak daha doğru? Hangi durumlarda gerçek mağazaya gidip alışveriş yapmak daha mantıklı? Tabii ki, internet üzerinden yapılan alışverişe ilişkin çok farklı görüşler mevcut. Yine de, şu bir gerçek ki teknolojinin  gelişmesiyle birlikte internet, hayatımızın olmazsa olmaz bir parçasına dönüştü.

 

Kimler e-mağazalarda, kimler gerçek mağazalarda alışveriş yapıyor?

Bizi internet üzerinden alışveriş yapmaya iten iki ana sebep var: İlk olarak, internet sayesinde gerçek mağazalarda bulamadığımız ürünlere sahip olabiliyoruz. Üstelik, online alışveriş yaparak, gerçek mağazalarda yapılan alışverişe göre daha kazançlı çıkıyoruz.

alis-veris

İnternet üzerinden alışveriş yapanların çoğunluğunu 30 yaşını aşmamış, büyük şehirlerde yaşayan tüketiciler oluşturuyor. Şehirden uzakta yaşayan kesim ise en hızlı büyüyen müşteri grubu olarak kayıtlara geçmiş durumda. Elbette bunun temel sebebi, civarda alışveriş merkezlerinin bulunmaması ve elde edilmesi zor ürünleri e-mağazalarda kolaylıkla bulunabilmesidir. Online alışverişin  hayatı kolaylaştıran ve zamadan tasarruf ettiren tüm bu olumlu yönlerine karşın, bazı tüketiciler araçlarıyla mağazalara gitmekten vazgeçmiş değiller. İnternetle pek  haşır neşir olmayan yaşlı kişileri ya da alışveriş merkezlerinin  eğlence ve fastfood bölümlerinde ailece zaman geçirmek isteyenleri bu gruba dahil edebiliriz. Çocuklar için kurulan oyun mekanları sayesinde alışveriş merkezleri artık tüketici tarafından eğlence merkezleri olarak algılanmaya başlandı.

 

Ayakkabı internetten, ekmek ve süt ise köşedeki bakkaldan

Online alışverişte tüketicilerin en çok aradığı ürünler giyim, ayakkabı, parfüm ve kozmetik kategorilerine ait. Gıda ve mobilya konusunda ise, tercihimiz gerçek mağazalar oluyor. Buna karşın , hiç bir AVM’de bulamayacağımız geniş ürün yelpazesine sahip mağazaları internette  kolayca bulabiliyoruz. Koltuğumuzdan kalkmadan, aradığımız ürünün hangi mağazada, ne fiyata satıldığını ve nerede daha ucuza alınabileceğini detaylı olarak inceleme imkanımız var. Ayrıca, online alışverişlerde faydalanabileceğimiz tüm fırsatların üzerine, internet kullanıcılarına özel tanımlanan ve ekstra avantajlar sağlayan indirim kodlarını kullanarak alışverişlerimizi çok daha ucuz bir hale getirebiliriz. Kazançlı alışveriş yapmayı arzu edenlerdenseniz tüketim alışkanlığınıza online alışveriş yöntemini muhakkak eklemenizi tavsiye ediyoruz.

 

Share