• Home »
  • Teknoloji »
  • Analiz : Dünyanın mobil para transferinin yarısı Kenya’da yapılıyor

Analiz : Dünyanın mobil para transferinin yarısı Kenya’da yapılıyor

Dünyada mobil cihazlar üzerinden para aktarımı on milyarlarca dolar seviyesine ulaşmışken, PayPal gibi pek çok platform bu büyük pastadan pay alabilmek için yeni teknolojiler geliştiriyor. Ancak mobil para transferi tahmin edilenin aksine Avrupa ülkeleri veya ABD’de değil, çok uzak bir Afrika ülkesinde rekor seviyelere ulaşmış durumda.

Son verilere göre Kenya dünyadaki mobil para transferinin yarısına sahip durumda. Bunun en büyük sebebi ise dünyanın en gelişmiş para transfer servisi kabul edilen M-Pesa’nın mevcudiyeti.

Yerel operatör Safaricom tarafından sunulan M-Pesa hizmeti ülkede yapılan para transferinin çok büyük bir kısmını elinde tutuyor. Kullanıcılar ülke genelindeki noktalardan hesaplarına para yüklüyor ve SMS de dahil olmak üzere farklı yollardan mobil ödeme ve para transferi yapabiliyor.

Kenya’da vatandaşlar günlük 2.5$ gibi bir gelir elde ederken, yüzde 60’ında mobil telefon mevcut. Mobil telefon kullanıcılarının yüzde 80’i ise mobil bankacılık ve para transferi konusunda aktif. Kenya’da yaklaşık 43 milyon insan yaşadığı düşünüldüğünde para transferinin hacmi de ortaya çıkıyor.

Safaricom yaklaşık 17 milyon aboneye sahip ve ülkedeki ulusal ürün ticaretinin yüzde 25’i M-Pesa üzerinden gerçekleşiyor. Bu gelişmeler sayesinde Kenya ekonomisi yıllık yüzde 5 büyüme oranına ulaşmış durumda. Para transferi sayesinde kırsal kesimde yaşayan insanların gelirleri de yüzde 30 artış göstermiş.

Kenya’daki teknoloji benimsenme oranı onu Afrika’nın büyük merkezlerinden birisi haline getiriyor. Bu sayede toplu taşıma, okul ücretleri gibi pek çok alanda mobil ödemeye imkan sunan firmalar ortaya çıktı.

Kenya’daki bu başarı Safaricom’un ortağı Vodafone için de yeni bir stratejinin doğmasına yol açtı. Vodafone M-Pesa platformunu Hindistan, Afganistan ve Tanzanya ülkelerine de sunmayı planlıyor.
Kaynak:DonanımHaber

Share