‘Apple Finlandiya’nın ana sanayilerini öldürdü’

Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, ülkedeki en güçlü iki sanayi sektörünün iPhone ve iPad nedeniyle çöküş yaşadığını öne sürdü. Stubb, Nokia’nın satın alınmasının da Finlandiya’yı olumsuz etkilediğini belirtti.
Nokia, Microsoft tarafından satın alınmasının ardından ucuz içerik telefonlarına ağırlık verdi.

CNBC kanalına açıklamalar yapan Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, ülkedeki iki ana sanayinin güç kaybetmesiyle yaşanan ekonomik gerilemenin arkasındaki ana faktörün Apple olduğunu ifade etti. Stubb, 10 yıl önce çok iyi bir noktada olan kağıt üretim ve mobil cihaz sektörünün bugün tersine döndüğünü, her iki sektörün Finlandiya ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Stubb, ‘iPhone’un Nokia’yı, iPad’in ise kağıt üretim sektörünü öldürdüğünü, ancak her iki sanayinin yeniden güçlenmeyi başaracağını’ söyledi.

nokia-x2

Küresel alanda en çok tercih edilen tablet olan iPad, Finlandiya’nın ana kağıt üreticileri UPM-Kymmene ve Stora Enso firmalarını olumsuz etkilerken, Microsoft geçtiğimiz yıl 7.2 milyar dolara satın aldığı Nokia’nın mobil cihazlar birimini Nisan ayında resmen bünyesine kattı. Microsoft kısa süre önce yeni nesil Windows Phone telefonlarda ‘Nokia’ marka isminin yer almayacağını açıkladı.

‘Daha çok çalışacağız’

Nokia, 1990’lı ve 2000’li yılların başında küresel cep telefonu sektörünün deviyken, iPhone’un piyasaya çıkmasının ardından hızla eski gücünden uzaklaşmıştı. Samsung gibi Android tabanlı telefonların artırdığı rekabetin karşısında tökezleyen firma, Microsoft ile anlaşmaya gittikten sonra satın alınmıştı. Finlandiya Orman Araştırma Enstitüsü (Metla), son yıllarda gerilemekte olan orman ve kağıt sanayiinin 2013’te kritik bir duruma geldiğini açıkladı.

Stubb, ‘biyo-enerji ve temiz enerji çözümleri sayesinde orman sanayiinin yeniden güçlenmekte olduğunu, yeni bir Nokia’nın ise Nokia Networks altında yükseleceğini’ söyledi. Zor zamanlarda yaratıcılığın arttığını belirten Stubb, kamu sektörünün gelişmesi için gerekli platformu oluşturmaları gerektiğini vurguladı. Stubb bu aşamada yapısal reformlar ortaya koymaları gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera

Share