Apple rakipleriyle ilişkisini sona erdirebilir

Google ve Samsung, gelecek ay iş anlaşmalarının büyük bir kısmını kaybedebilir. İki şirketin geleceği için kritik önem taşıyan karar, hem en büyük rakipleri hem de iş ortakları Apple’ın vereceği karara bağlı.

Apple rakipleriyle ilişkisini sona erdirebilir

Apple rakipleriyle ilişkisini sona erdirebilir

Apple, gelecek ay düzenleyeceği WorldWide Developer Conference (WWDC) etkinliğinde Google ve Samsung’u sarsacak bir karara imza atabilir.

Samsung ve Google’ın mobil cihaz ve yazılım alanında en büyük rakibi olan Apple, 10-14 Haziran tarihlerinde düzenlenecek konferansta, iki markayı ürünlerinden men etme kararı alabilir. Bu durum, Google’ın reklam gelirlerinin neredeyse yarısını, Samsung’un da küresel gelirinin yüzde 10’unu kaybetmesine neden olabilir.

ZDNet’in haberine göre, Apple ve rakipleri arasındaki ilişki, büyük değişikliklerin açıklanmasının beklendiği WWDC’de yeni bir boyut kazanabilir. Apple’ın her yıl düzenlediği geleneksel konferansta yer vereceği gelişmeleri gizli tutması, neler yaşanabileceği konusunda teknoloji dünyasında soru işaretleri doğurmuş durumda.

İŞBİRLİĞİ AZALIYOR
Apple, Eylül 2012’de aldığı kararla, iPhone 5 için Sansung’dan sipariş ettiği çip sayısını azaltmıştı. iPhone, iPad ve iPod çiplerini Samsung ile üretmeye devam ettiği bilinse de, Apple çip üretimindeki ortaklığını Japonya’nın Toshiba ve Elpida Memory şirketlerine kaydırdığı gibi, DRAM ve NAND çipleri için de Güney Kore’nin SK Hynix şirketini seçti.

ABD’de Ağustos 2012’de sonuçlanan patent davasında Samsung’dan 1.05 milyar dolar tazminat almaya hak kazanan Apple, iPhone ve iPad’de kullandığı silikonu da Samsung’dan almayı keserek, Tayvan Yarı-iletken Üretim Şirketi (TSMC) şirketiyle anlaştı.

GOOGLE DA MUTLU DEĞİL
Arama motoru ve mobil işletim sistemi piyasasının lideri olan Google, Apple’ın farklı platformlar arayışında olmasından dolayı bir süredir memnun değil.

Bloomberg, geçtiğimiz ay Apple’ın İnternet Yazılımı ve Hizmetleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue ile Yahoo! CEO’su Marissa Mayer’ın bir araya geldiğini ve ‘Yahoo!’nun iPhone ve iPad’le daha iyi entegre olabilmesi için yollar aradıklarını’ belirtti.

Apple’ın, iOS 7 işletim sisteminde sunulan Mobile Safari tarayıcısında Google’ı Yahoo ile değiştirmesi, beklenebilecek bir gelişme. Apple’ın aynı işlemi PC’lerdeki Safari için de yapması ve yapılan değişikliğin gelecek ay yazılım geliştiriciler tarafından deneneceği öne sürülüyor. Mayer da, Ocak ayında yaptığı açıklamada Yahoo!’nun Facebook, Google ve Apple ile daha yakından çalışmak istediğini belirtmişti.

SAMSUNG’UN EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ
Aralarında iki yıldan fazla süren patent kavgaları, her ne kadar kolay görünmese de büyük iş ortakları olan Apple ve Samsung’un ilişkisini sona erdirebilir.

Wall Street Journal’ın Şubat 2011’de verdiği bilgiye göre, o dönem Samsung’dan 8 milyar dolar değerinde LCD ekran, NAND flash bellek ve mobil çip alan Apple, Güney Koreli şirketin en büyük müşterisi haline gelmişti. Samsung, Apple’ın iPhone ve iPad’lerinde kullanılan A5 ve A6 çiplerini de üreten firma oldu.

Elektronik ürün parçaları tedarikinde Samsung’dan uzaklaşan Apple, mobil ve PC platformda Google’ın yerini Yahoo!’ya bırakırsa, rakiplerine büyük bir darbe vurabilir. Yahoo!’nun Bing’e dayanması, Safari’de yaşanacak Google-Yahoo! değişikliğinin Microsoft’a yaraması anlamına gelecek.

Kaynak:ntvmsnbc

Share