Avrupa, geri dönüşümde sınıfta kaldı!

Elektronik cihazların hızla tüketildiği şu dönemde yapılan bir araştırmada, Avrupa’nın geri dönüşüm konusunda sınıfta kaldığı ortaya çıktı.
geri-donusum

Birleşmiş Milletler ve İnterpol tarafından yapılan araştırmada, Avrupa’da ciddi bir elektronik çöp yığını birikiyor.

Elektronik cihazlar, üzerlerindeki devre kartlarında değerli metaller barındırıyor. Ayrıca Li-on piller, ekran panellerinin içerisindeki gazlar ve kimyasal sıvılar, plastik gibi bileşenler çevre için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu yüzden elektronik ürünlerin geri dönüştürülmesi hem elektronik hem de çevresel etkenler düşünüldüğünde büyük önem arz ediyor. Bu noktada Birleşmiş Milletler ve INTERPOL tarafından yapılan bir araştırmada, Avrupa’nın elektronik cihazların geri dönüşümü konusunda geri kaldığı ortaya çıktı.

 

Araştırma, 2012 yılı verilerine dayanıyor. 2012 yılında Avrupa’daki elektronik atık miktarı ağırlık bazında 9.3 milyon ton civarında. Avrupa Birliği sınırları içerisindeki bu atıkların sadece yüzde 35’i geri dönüştürülebilmiş durumda. 9.3 milyon ton atığın sadece 3.2 milyon tonunu geri dönüştürebilen Avrupa’da sadece 2012 yılı için 6.1 milyon atık daha bulunuyor. Bu atıklar her geçen gün toprağa, havaya ve suya toksit maddeler salıyor. Amerika, Çin ve Hindistan’da bu oran çok daha yüksek. Geri dönüşüm tesisleri akıllı telefon, tablet bilgisayar, televizyon, beyaz eşya ve eski bilgisayarları adeta ayıklayarak çevresel tehditleri ortadan kaldırabiliyor.

Araştırmacıların önerisine göre Avrupa’nın yapması gereken şey, geri dönüşüm konusunda yeni düzenlemeler yapmak. Vatandaşların bilinçlendirilmesini sağlayarak geri dönüşüm tesislerini teşvik etmenin önemi vurgulanıyor. Ülkemizde de önümüzdeki yıllarda bu konunun gündeme gelmesini bekliyoruz.

Share