Cep ile alışveriş dönemi

Cep ile alışveriş dönemi

Avea ve Garanti Bankası işbirliğiyle ve yaklaşık 12 milyon dolarlık yatırımla geliştirilen BonusluAvea ile Yakın Alan İletişimi (NFC) uyumlu olmayan cep telefonları da temassız ödeme özelliği kazandı.

Pilot uygulaması, geçtiğimiz mayıs ayında Avea-Garanti Bankası işbirliğinde ve Mastercard ile Gemalto’nun desteğiyle başlatılan BonusluAvea’nın ticari lansmanı ve uluslararası tanıtımı, Uluslararası Kart Teknolojileri ve Uygulamaları Fuarı Cartes 2010 kapsamında MasterCard standında, MasterCard Dünya İnovasyon Başkanı Ed Mclaughlin ve MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Konuya ilişkin olarak düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Garanti Ödeme Sistemleri Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Sezgin, “Ödeme sistemleri, genç nüfus ve akıllı cihazları bir araya getirerek tüketicilerin en kolay şekilde bankacılık ve alışveriş işlemleri yapabileceği ve birbirlerine para yollayacakları ortamı sağlamaya çalışıyoruz” diyerek, bunu sim karta bir anten iliştirerek yapma nedenlerini, dünyada cep telefonu üreticilerinin NFC yetenekli telefonları üretmekten kaçınmaları olarak açıkladı.

Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer sim, çip ve kuyruğu bir araya getirip bu teknolojiyi zorlarsak, Blackberry, iPhone, Nokia’lar da en geç 1-2 sene sonra NFC yetenekli telefonlar üreteceklerdir. Bizim aslında zorlamak istediğimiz bu. Amacımız Türkiye’de bankacılıkla çok alakası olmayan genç nüfusun da rahatlıkla bankacılık yapar hale gelmesi. Bunun için de sürekli ellerinden bırakmadıkları cep telefonlarını ana araç olarak kullanmaya başlamaları. Telefon bağlantısı olmayan bir teknolojiyle dünyada ilk lansmanı gerçekleştiriyoruz.”

Diğer bankalar ve operatörlere de açılabilecek bir yazılım altyapısı geliştirildiğinin altını çizen Sezgin, 2011 ilk çeyrekte 30 bin, yıl sonuna kadar da 100 bin aboneye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu ürünü yurt dışına pazarlama planları bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine Sezgin, genç ve dinamik nüfuslu pazarlarda faaliyet gösteren yeni İspanyol ortakları BBVA’in ilgilenmesi durumunda, bu konuda rahatlıkla çalışabileceklerini, Garanti’nin faaliyette bulunduğu Romanya’da bonus kredi ve banka kartı sayısının yıl sonunda 200 bine ulaşacağını ve oraya da geliştirdikleri teknolojilerin hepsini ihraç ettiklerini anlattı.

Cep'ten alışveriş dönemi

Cep'ten alışveriş dönemi

“ÜRETİCİLER AYAĞINI SÜRÜRSE, BYPASS EDECEK ÇÖZÜMLER BULUYORUZ”

Türkiye’de hiçbir banka aktif büyüklükte ilk 100’e giremezken, kredi kartı cirosunda 40 milyar lira ile dünyada 34. büyük banka konumunda bulunan Garanti’nin geliştirdiği ürünlerin dünyada da izlendiğini ifade eden Sezgin, dünyada başka bankaların da benzer çalışmalar yapmaya başlamasının, NFC yetenekli telefonların üretimini teşvik edeceğini vurguladı. Sezgin, “Önce sticker vardı. Şimdi antenli sim kart yapıyoruz. ‘Ey üreticiler siz ayağınızı biraz daha sürürseniz, sizi bypass edecek çözümler buluyoruz’ demeye çalışıyoruz” dedi.

BonusluAvea’nın içinde ön ödemeli kart, kredi kartı, sadakat programı, banka kartı, birikmiş bonus kullanma, stat girişleri gibi çok çeşitli özellikler bulunduğunun altını çizen Sezgin, bir soru üzerine diğer operatörlerle benzer bir çalışma yapma konusunun, onların ödeme sistemlerine bakış açısıyla paralel olduğunu, şu anda yaptıkları projelerin akış yollarının, Turkcell’in projelerinin akış yollarından çok farklı olduğunu, ancak er ya da geç bir noktada buluşacaklarını umduğunu; Vodafone’un ise çok farklı bir geçmişten ve teknik yapıdan geldiği için henüz bu konulara detaylı bakabildiğini düşünmediğini, bu konulara odaklandıklarında onlarla da görüşeceklerini kaydetti.

Operatör ve bankaların “Müşteri kimin” sorusu nedeniyle sıkıntı yaşamasına gerek olmadığını söyleyen Sezgin, işbirliklerinde bankacılık işlemlerinden kaynaklanan risk, kar ve zararın Garanti Bankası’na, operatörlerin kendi işlerini geliştirmek için yaptıkları işlerden elde ettikleri tüm işlemlerin risk, kar ve zararının Avea’ya ait olduğunu kaydetti.

Mehmet Sezgin, BonusluAvea’nın geliştirilmesi için Garanti Bankası olarak yazılım zamanıyla birlikte 5-6 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.
Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, Avea’nın da benzer bir miktarda yatırım yaptığını, toplam yatırımın 10-12 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

“İLK AŞAMADA 10 BİN NFC SİM KART BAYİLERDE”

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir ise, yaklaşık 1 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını ve ilk aşamada 10 bin NFC sim kartın şu anda bayilerde bulunduğunu belirterek, “Dünyada ilk gerçekleştirdiğimiz ve tasarımında büyük katkıda bulunduğumuz bir ürün olması açısından bizim için sevindirici ve anlamlı bir ürün” dedi.

Yakınsama dendiğinde hep IT ve telekomun birbirine yakınlaşmasının anlaşıldığını, bu proje ile finans ve telekom alanlarının son derece iç içe geçtiğini ifade eden Akdemir, “Sim ve çipi birleştirdik. Belki kuyruklu diyeceksiniz ama ideal bir ürün hedefleyip üç sene sonra tüketiciye sunmak yerine, aylardır test edilmiş ve sorun yaşanmamış bir ürünü piyasaya sunmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Avea olarak Garanti Ödeme Sistemleri işbirliğinde dünyada bir ilke imza attıklarını vurgulayan Akdemir, bunun bir başlangıç olduğunu, sadece finansal ödeme sistemlerinde değil, başka amaçlar için de bu ürünü kullanmayı düşündüklerini ve alanının çok geniş olacağını söyledi.

Akdemir, BonusluAvea’nın yurt dışına ihracına ilişkin bir soru üzerine ortakları arasında yer alan Saudi Telecom’un Suudi Arabistan dışında yaklaşık 10 ülkede operasyonu bulunduğunu ve ürünün bu ülkelerde yaygınlaştırılması mümkün olursa, bunun kendileri için büyük önem taşıyacağını dile getirdi.

BONUSLUAVEA

Verilen bilgiye göre tüketicilerin, BonusluAvea’yı kullanmak için yetkili Avea bayilerinden 20 lira karşılığında sim kartlarını NFC sim kart ile değiştirmeleri gerekiyor. Piyasada yer alan telefonların yüzde 90’ı ile uyumlu olması nedeniyle yeni bir telefon almaya gerek kalmadan kullanılabilen Avea NFC sim kart yerleştirildikten sonra Bonus, Shop&Miles ve Paracardlar otomatik olarak tanımlanıyor.

Garanti Bankası müşterisi olmayanlar için, kişi adına otomatik olarak bir ön ödemeli kart tanımlanıyor.

BonusluAvea, MasterCard PayPass logosunun bulunduğu Türkiye’deki 40 bine yakın, dünya çapında ise 265 bin temassız POS terminalinde telefon yaklaştırılarak kullanılabilecek ve tek seferde 35 liraya kadar ödemelerin şifresiz ve imzasız olarak yapılmasını sağlayacak. Daha yüksek meblağlı ödemeler ise şifre girerek gerçekleştirilebilecek.

BonusluAvea sahipleri, kartlarıyla ilgili limit, son kullanma tarihi, biriken bonus miktarı gibi detaylı bilgilere anında ulaşabilirken, kendilerine özel indirim ve bedava ürün fırsatlarından faydalanabilecek ve biriken bonusla TL, dakika veya mobil internet paketi satın alabilecek.

Ayrıca gelecek yılın ocak ayına kadar satın alınan BonusluAvea ürünüyle birlikte ön ödemeli kartlara 25 lira ve her yöne 100 dakika ücretsiz konuşma hediye ediliyor.

Share