Çin’de sosyal ağ temizliği

Çin’de mobil mesajlaşma ve mikroblog uygulamalarında sakıncalı içerikler tespit edilerek silinecek.

Çin’de yaygın olarak kullanılan yerli mikroblog sitesi “Weibo” ve mobil mesaj uygulaması “Wechat” başta olmak üzere sosyal ağlarda “sakıncalı ve zararlı” içerikleri silmek üzere “temizlik operasyonu” yapacağı bildirildi.

Sanayi ve Enformasyon ile Kamu Güvenliği bakanlıklarının ortak yürüttüğü operasyon çerçevesinde mikroblog ve mobil sohbet uygulamalarında “şiddet, terör, pornografi ve diğer zararlı içerikleri” tespit edip silmek üzere bir ay sürecek “temizlik operasyonu” başlatıldı.

Operasyonun, geniş takipçi kitlesine sahip kurumsal hesapları kapsadığına işaret edilirken, “Yurtiçi ve yırtdışı kaynaklı düşman güçlerin sanal aleme sızmasının engelleneceği” ifadesi kullanıldı.

cin-sosyal-ag

Youtube, Facebook ve Twitter gibi küresel sosyal paylaşım sitelerine erişimin yasak olduğu Çin’de bunların “Weibo”, “Youku” ve “Renren” gibi yerli alternatifleri bulunuyor.

Diğer yandan ülkenin en büyük bilişim teknolojileri firması “Tencent” bünyesindeki “Wechat” adlı mobil sesli ve yazılı mesajlaşma uygulamasının Çin’de kayıtlı 650 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Çin firması, bu uygulamayı küresel anlamda yaygınlaştırmak için dünyadaki birçok ülkede geniş kapsamlı promosyon kampanyaları düzenliyor.

Kaynak:AA

Share