Çin’in Twitter’ına ABD Borsasında ilgi beklenenden az

“Çin’in Twitter’ı” olarak bilinen mikro blog servisi Weibo‘nun hisseleri, ABD’de New York Borsası’nda işlem görmeye başladı. Ancak şirket hisselerine talep beklenenden az oldu.

Hisseler en düşük 17, en fazla da 19 dolardan satılırken, Weibo 286 milyon dolar gelir elde etti. Oysa şirket borsaya açıldığı gün 400 milyon dolara yakın gelir elde etmeyi umuyordu.

weibo

Weibo’nun Nasdaq endeksinde göstereceği performansın, Çin’in yine bu yıl ABD’de borsaya açılacak e-ticaret devi Alibaba’nın hisseleri açısından da belirleyici olacağı düşünülüyor.

2009’da açılan Weibo’yu sadece hesaplarını geçerli cep telefonu numaraları ile teyit eden Çin vatandaşları kullanabiliyor.

Kullanıcı sayısı azaldı

Weibo’nun Çin’de yaklaşık 600 milyon kullanıcısı var. Bunların 144 milyona yakını aktif kullancıılar. Weibo’da Çin siyasetinden Güney Kore’nin pembe dizilerine kadar hemen her şey tartışılabiliyor.

Ancak Çin’in tüm internet siteleri gibi Weibo da sıkı bir şekilde denetleniyor.

Çin’de Eylül ayında yürürlüğe giren bir yasa sonrası internet ortamında kasıtlı olarak yanlış bilgi yayan kişiler üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Ülkede söz konusu yasa sonrası Weibo’daki mesajların sayısının yaklaşık yüzde 70 azaldığı bildirilmişti.

Kaynak:BBC Türkçe

Share