Deriye işlenen ilk elektronik alıcı

ABD’li araştırmacılar, bir ilke imza attı; deri üzerine basılan ilk elektronik alıcıyı geliştirdi.

Deriye işlenen ilk elektronik alıcı

Deriye işlenen ilk elektronik alıcı

ABD’li araştırmacılar, elektronik dövme ve esnek batarya gibi projelerin ardından bir ilke imza atarak doğrudan insan derisi üzerine basılan ilk elektronik alıcıyı geliştirdi.

Illinois Üniversitesi’ne bağlı Rogers Araştırma Grubu, 3D yazıcılarda basılan ilk deriye monte edilebilen alıcıları üretmeyi başardı. Elektronik dövmelerden sonraki adım olarak kabul edilen elektornik alıcı, insan derisi üzerine monte edilmesinin ardından vücuda ait çeşitli ölçümler yapabiliyor, sinir sisteminin faaliyetlerini takip edebiliyor.

Engadget sitesinin haberine göre, elektronik alıcı, derideki hidrasyonu, ısıyı ve beyin ile kaslardan gelen elektronik sinyalleri ölçebiliyor.

Elastik polimer yüzeye sahip olan elektronik dövmelere kıyasla, yeni elektronik alıcıların polimer yüzeyi, doğrudan deri üzerine basılıyor. Bu sayede, geçmişteki denemelere oranla 30 kat daha ince olan alıcılar, derinin üzerinde de iyi bir uyum sağlıyor.

RAHATLIKLA HAVUZA GİREBİLİRSİNİZ

Technology Review sitesine açıklama yapan araştırma ekibinden John Rogers, “Yeni çalışmamızda fark ettiğimiz önemli bir detay, elastomer maddaye ihtiyaç duymamamızdı. Sadece bir lastik damga kullanarak ultra incelikteki elektroniği deri üzerine işleyebiliyorsunuz” edi. Bu özelliği, elektronik alıcının, elektronik dövme gibi duşta veya havuzda kolayca deriden düşmesini engelliyor.

Alıcılar deri üzerine işlendikten sonra, araştırmacılar sıvı bandaj kullanarak elektroniği koruyucu bir tabaka oluşturuyor. Elektronik alıcılar, yaklaşık 2 hafta sonra kabarıp dökülüyor. Mühendisler, bu durumu epidermik elektroniğin vazgeçilmek bir durumu olarak ifade ediyor.

Elektronik alıcıları daha uzun ömürlü kılmak için, teknolojinin deri altına yerleştirilmesi gerekiyor. Teknolojik gelişim hızına bakılırsa, alıcıların deri altında inmesi çok vakit almayacak gibi görünüyor.

Kaynak: ntvmsnbc

Share