Dijital trendler

Amerikan medya ve eğlence sektöründe 2013 yılında 75,8 milyar dolarlık satın alma ve birleşme oldu.

Bu rakam 2012 yılına göre yüzde 47′lik bir artışı ifade ediyor.

2012 yılında 596 adet anlaşma (deal) oldu; 2013′te ise 766 anlaşma yapıldı.

Anlayacağınız medya sektörü, geçtiğimiz yıl oldukça hareketlendi. Bu hareketliliği uzmanlar iyi kaliteli içerik arayışlarının artmasına ve şirketlerin doğru fiyatlandırmalarına bağlıyorlar.

Amerika’da toplam reklam harcamaları art arda dördüncü yılında da artışını sürdürdü ve 2013′te yüzde 3,8 artarak 171,3 milyar dolara ulaştı.

Televizyon dünyası kendisine yönelik reklam harcamalarında çok az bir artış gördü.

Gerçi yüzde 2,8 düzeyinde bir artış oldu ama bir önceki yıl artışın oranı yüzde 6,4′tü.

Hem unutulmamalı ki bu sektör kendisine yönelen reklam harcamalarında daima çift haneli artışlara alışıktır. Yani televizyon reklam gelirlerinde trend aşağıya doğru.

Dijital âlemden bazı önemli trendler

Dijital âlemden bazı önemli trendler

2013′te başlayıp bu yıl da süreceğine kesin bakılan bir diğer trend ise ‘cordcutting’ yani ‘kablo kesme’. İnsanlar gittikçe artan biçimde dijital yayınları almalarını sağlayan kablolu yayınlarını kesiyorlar, yani ödemeli televizyon sisteminden çıkmaya başladılar. Çıkanların tercihi internet üzerinden televizyon yayınlarını toplu olarak sağlayan sistemler oluyor.

Geçen yılın ilk çeyreğinde kablo kesenlerin oranı yüzde 13,4 olmuş, ikinci çeyrekte ise yüzde 14. Üçüncü çeyrekte ise bu oran yüzde 17.

Anlayacağınız televizyon seyretme adetleri radikal biçimde değişiyor. İnsanlar neyi, ne zaman, nerede ve hangi yöntemlerle izleyeceklerinin kontrolünün kendilerinde olmasını istiyor.

Ayrıca televizyon dizilerinde de tıkınmalı izleme (binge watch) yöntemi çok arttı. Yani izleyiciler bir oturuşta bir dizinin birkaç bölümünü ve hatta tüm sezonun hepsini birden izlemek istiyor.

Ben Amerikan piyasasında yerleşmeye başlayan yeni televizyon izleme davranış biçiminin kısa sürede Türkiye’ye de geleceğini ve klasik televizyon istasyonlarını ciddi biçimde değişime zorlayacağını düşünüyorum.

Amerika’da Netflix işte bu yüzden en popüler medya şirketlerinden bir tanesi. Burada tivibu’nun -eğer iyi yönetilirse- geleceğinin çok parlak olduğu görülüyor.

Dahası insanlar, bu yeni seyretme türünü akıllı telefonlarından yapmayı da tercih ediyorlar.

Global reklam sektörü bu yeni duruma uyum sağlamak için yeni stratejiler bulmak peşinde.

Türkiye’de bu global trende önceden, hızla adapte olabilecek medya şirketinin, reklam sektörünü de kendi kontrolünde değişime yönlendirmesi mümkün gözüküyor. Çünkü arayışın olduğu dünyada herkesin yeni ve parlak fikirlere ihtiyacı var. Sektör fikir önderliği arayışı içinde aslında.

Amerikan piyasasında toplam dijital reklam harcamaları yüzde 15,7 büyüyerek 42,6 milyar dolara ulaştı. Bu oranın tutturulmasında en büyük etkenin, neredeyse iki misli büyümüş olan mobil reklam harcamalarının olduğu belirtiliyor.

Masa ve dizüstü bilgisayarlarda görülebilecek türde reklam harcamaları geçen yıl tamamen durağandı, hiç kıpırdamayarak bir önceki yıl düzeyinde kaldı. Bu arada değişim o kadar hızlı ki bırakın kağıt baskıyı masaüstü bilgisayarlar bile çağdışı muamelesi görmeye başladı. Akıllı telefonlar cebimizdeki bilgisayarlar olarak fonksiyon görecek.

Banner reklamlar tamamen gözden düştü, artık neredeyse kimse banner reklam vermek istemiyor. Bunların etkilerinin çok az olduğu ortaya çıktı ve mobil dünyaya da hiç uygun olmadıkları düşünülüyor.

Banner reklamlar yerine ‘yerli’ veya ‘doğal reklam’ (native advertising) yöntemi geliyor. 2014 yılında bu tür reklam piyasasının çok büyümesi bekleniyor.

Yorumcular şu anda yerli reklamcılığa yönelişin çok yoğun düzeyde olduğunu söylüyor.

Kağıt baskı aleminde de çok ilginç bir gelişme var. Gerçi kağıt baskı reklam gelirlerindeki düşüş sürüyor ama 2012 yılında bu düşüş yüzde 8,4 düzeyde gerçekleşirken 2013 yılında düşüş yüzde 6,1 oldu.

Yani kağıt baskı reklam gelirlerindeki düşüş hızında bir azalma yaşanmış.

Uzmanlar bunu dergicilikte kaliteli reklamların düşüşünde hızın tamamen kesilmesine ve kaliteli içerik arayışının hâlâ daha sürmesine bağlıyor.

Benim bundan sonraki yılların en önemli reklam biçimi olacağını tahmin ettiğim yerli reklamcılıkta da, bu kaliteli içeriğin reklamcılar tarafından denendiği vurgulanıyor.

Geçen yıl içinde amazon.com’un sahibi Jeff Bezos’un Washington Post’u satın almasının ve Warren Buffett’in elindeki kağıt baskı gazete sayısını artırmasının, bu kaliteli içerik arayışının sonucu olduğu konuşuluyor ve kağıt baskıya gelen reklam gelirlerindeki azalış hızının düşmesi de bu kaliteli içerik arayışına bağlanıyor.

Kaynak: http://www.mediacatonline.com

Share