Dotcom’dan yeni hamle

Megauploud’un kurucusu Kim Dotcom, Yeni Zelanda’ya PRİSM davası açtı.

Dotcom'dan yeni hamle

Dotcom’dan yeni hamle

150 milyondan fazla üyesiyle bir zamanlar dünyanın en büyük dosya paylaşım sitesi olan Megaupload’un kurucusu olan Kim Dotcom, Ocak 2012’de gözaltına alınmasıyla başlayan yasal süreçte tüm dengeleri tersine çevirebilecek bir hamle yaptı. Dotcom, terk etmesi yasak olan Yeni Zelanda hükümetine 4.85 milyon dolarlık dava açtı.

İnternet en renkli ve tuhaf isimlerinden biri olarak tanınan Kim Schmitz (Dotcom), ABD’nin talebiyle gözaltına alındığı telif hakları davasında yeni bir sayfa açtı. ABD’ye teslim edilmesi söz konusu olan Dotcom, The New Zealand Herald gazetesine göre hükümete 4.85 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

20 Ocak 2012’de Yeni Zelanda’daki malikanesinde FBI ve Yeni Zelanda özel timlerinin operasyonuyla gözaltına alınan Dotcom’un malvarlığına da el konmuş ve sınır dışına çıkma yasağı getirilmişti. ABD’li firmaları yüz milyonlarca dolar zarara uğrattığı öne sürülen Megaupload ise kapatılmıştı.

Yasal mücadele başlatan Dotcom, malvarlığının bir kısmına kavuştuğu gibi gözaltını ev hapsine çevirmişti. Dotcom, açtığı tazminat davasında bu sefer ‘Edward Snowden ve NSA’ kozunu kullanmaya karar verdi.

‘BENİ DE TAKİP ETTİLER’

ABD’li eski istihbarat ajanı Edward Snowden, ABD Ulusal güvenlik Dairesi’nin (NSA) küresel casusluk operasyonunu ortaya çıkarmıştı.

Dotcom, Snowden’ın ortaya çıkardığı casusluk operasyonları kapsamında, ABD’nin kendisini de izlediğini öne sürdü.

ArsTechnica sitesine konuşan Dotcom, “Sürdürdüğüm dava, ABD Hükümet İletişim Güvenlik Bürosu’nun (GSCB) X-Keyscore, Prism ve Five Eyes casusluk araçlarıyla benim ve Yeni Zelanda halkı üzerinde nasıl casusluk yaptığını ortaya çıkaracak, gerçeği öğreneceğiz” dedi.

Dotcom’un avukatlarının mahkeme başvurusuna göre, Yeni Zelanda istihbaratı, 11 Aralık 2011’de Dotcom ve meslektaşlarını takip altına aldı.

39 yaşındaki Dotcom, Ocak 2012’de evine iki helikopter ve özel timlerle yapılan baskına da değinerek, gereksiz şiddet uygulandığını belirtti.

İki yıla yakındır süren dava sürecinde ikiz çocuk sahibi olan, Mega adlı yeni bir site açan ve albüm çalışmaları yapan Dotcom, Twitter hesabı üzerinden ABD hükümetine eleştiride bulunmayı ihmal etmiyor.

Kaynak:GerçekGündem

Share