Facebook, en sıkı ‘takipçiniz’

Facebook, yorum ve durum güncellemelerinizi sosyal ağda yayınlamasanız bile bunlara erişebiliyor ve izleyebiliyor.

Facebook, en sıkı 'takipçiniz'

Facebook, en sıkı ‘takipçiniz’

Facebook, kullanıcı gizliliği konusunda hep tartışmalı bir platform oldu. En son Gizlilik Şartları’nda kullanıcı bilgilerinin reklamverenlere servis edilmesi yönünde yaptığı güncellemeden sonra şimdi de aklımıza dahi gelmeyecek bir şekilde Facebook’un bizi izlediği ortaya çıktı. Zira Facebook, yorum ve durum güncellemelerinizi sosyal ağda yayınlamasanız bile bunlara erişebiliyor ve izleyebiliyor.

Facebook’un bizzat LA Times’a da itiraf ettiği üzere sosyal medya devi kullanıcıların yayınlanmamış iletilerini görebiliyor ve arşivleyebiliyor. Diğer bir deyişle bir iletiye yorum yazdınız ancak vazgeçerek yayınlamadan sildiniz; hiç önemli değil, ister silin ister yayınlayın; Facebook bunların hepsini görebiliyor.

A facebook update status

Diğer bir deyişle Facebook sadece online aktivitelerinizi değil zihninizi bile okuyabiliyor. Kimseyle paylaşmadığınız düşünce ve duygularınızı herkesten önce Facebook biliyor. Sonuç olarak öz hakiki “big brother” bu durumda Facebook oluyor.

Sosyal ağın bunu nasıl yaptığına gelince burada devreye web tarayıcıları giriyor. Web tarayıcınız içindeki bir kod klavyede yazmaya başladığınız anda tüm kelimeleri, cümleleri çözümleyerek bunları yayınlamasanız bile arşivinde biriktiriyor.

Her ne kadar Facebook yayınlanmayan içeriklerin takip etmesini “kullanıcıların oto sansürünü ölçmek” için yaptığı bir deney olarak başlattığını söylese de sosyal medya devinin böyle bir gücü farklı alanlarda da kullanmayacağı kesin değil. Bu deney kapsamında rastgele 5 milyon kullanıcının 5 ve üstü karakterle yazdığı metinleri yayınlamadan veri tabanına geçiren Facebook bu deneyi şu an sonlandırdıklarını ve takibi bıraktıklarını söylese de buna yasal hakkı olduğunu söyleyerek açık kapı bırakmadan da duramıyor.
Kaynak:Sosyalmedya.co

Share