Fırtına yeni Nazca Çizgileri’ni ortaya çıkardı

Peru’da çeşitli hayvan ve geometrik şekillere ait devasa çizimleri temsil eden Nazca Çizgileri’nin yenileri belirdi. Yeni çizgiler, yaşanan güçlü fırtınaların ardından ortaya çıktı.

nazca-peru-cizgileri

İnka uygarlığına ait antik Machu Picchu kentinden sonra Peru’daki en önemli tarihi zenginlik kabul edilen Nazca Çizgileri’ne yenileri eklendi.

Yerel El Comercio gazetesinin verdiği bilgiye göre, pilot ve araştırmacı olan Eduardo Herran Gomez de la Torre, Nazca Çizgileri’nin bulunduğu bölge üzerinde uçarken yeni çizimlerin belirdiğini fark etti.

De la Torre, ünlü sinekkuşu çiziminin yanında, yaklaşık 60 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde bir ‘yılan’ keşfettiğini söyledi. El Ingenio Vadisi ve Pampas de Jumana bölgesinde bulunan yeni çizimlerin arasında bir kuş, bir deve veya lama ve zigzag çizgisi bulunduğu tahmin ediliyor.

Arkeologlar ortaya çıkan yeni çizimlerin, Peru’nun Ica bölgesinde M.Ö 800 ile 100 yılları arasında yaşamış olan Paracas kültürüyle uyuşup uyuşmadığını belirlemek için çalışmalara başladı. Paracas kültürü, karmaşık desenlere sahip dokumaları ve seramikleriyle Nazca Çizgileri’ne ilham veren kültürel akım olarak kabul ediliyor.

Astronomi ritüellerinde kullanılmış olabilirler

Ica Arkeoloji İdaresi’nin başında yer alan Ruben Garcia Sota, en son keşiflerin ‘antik Nazca kültürü hakkında sahip oldukları bilgilere önemli bir katkıda bulunacağını’ söyledi.

Arkeolog Orefici Guiseppe Pecci ise çizimlerle ortaya konmak istenen betimlemelerin antik sanatla su arasındaki yakın bağı ortaya koyduğunu savundu. Yaklaşık 725 kilometrekarelik alana yayılan Nazca Çizgileri’nin, M.Ö 500 ile M.S 500 yılları arasındaki bin yıllık dönemde yapıldığına inanılıyor.

nazca-peru

BM Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Mirası listesine alınan Nazca Çizgileri, sanatsal boyutuyla antik dönemlerin eşi bulunmayan yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Çizimlerdeki ustalık ve büyüklükle verilmek istenen süreklilik özelliği, çizimlerin astronomiyle bağlantılı ritüellerde kullanıldığı düşüncesini destekliyor.

Aralarında maymun, kertenkele, örümcek ve kuş gibi hayvanların yer aldığı çizimlerin en büyüğü, 285 metre uzunluğundaki bir pelikan. Çizimler arasında dört parmaklı iki eli olan insansı bir canlı da yer alıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Share