Google Motorola’yı satın aldı

Google’ın 12.5 milyar doları ödeyerek Motorola Mobility’i satın almasının ardından akıllardaki soru şu: Neden Motorola?

Google’ın ABD’li cep telefonu üreticisi Motorola’nın cep telefonu birimi için 12.5 milyar doları gözden çıkarmasıyla birlikte gözler Google’a çevrilirken, şirketin CEO’su Larry Page, Motorola alımıyla Android’i kullanan cep telefonu pazarının daha da güçleneceğine dikkat çekmişti.

Google Motorola'yı satın aldı

Google Motorola'yı satın aldı

GOOGLE’DAN ÖNCE MOTOROLA

Peki artık Google markası altına giren Motorola, Google öncesi ne durumdaydı?

Motorola Mobility olarak Motorola Inc’den ayrı olarak yoluna devam eden şirket’in CEO’su olan ve görevine 2008 yılında başlayan Sanjay Jha, Google alımı öncesinde yaptığı açıklamada Windows Phone işletim sistemli cihazları gözden çıkarmadıklarını belirtmişti. Ancak Google’ın altına giren Motorola Mobility için artık Windows Phone 7 işletim sistemi söz konusu değil.

19 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Motorola Mobility bünyesinde 19 bin kişi çalışıyor. Google’ın alımının ardından internet devinden gelecek çalışanlarla bu rakamın 30 bine yaklaşması beklenirken, Motorola Mobility’nin istihdam oranı da yüzde 60 oranında artmış olacak.

GELİRİ ARTIYOR

Merkezi Chicago’da bulunan Motorola Mobility, 28 Temmuz’da 3.3 milyar dolar geliri olduğunu açıklamıştı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 2.4 milyar dolardı.

17 BİN PATENTİ VAR

Köklü bir şirket olan Motorola’nın kendine ait 17 bin patenti bulunuyor. Bunun dışında 7 bin 500 patent üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Google’ın Motorola’yı almasında Motorola’nın sahip olduğu patentlerin etkisi olduğu tahmin ediliyor.

EN ÇOK SATAN ANDROID CİHAZLARDAN BİRİNDE O VAR

Android işletim sistemini kullanan cihazlarıyla kullanıcılarını buluşturan Motorola, Droid X2, Photon 4G, Atrix 4G ve Droid 3 ile Android saflarında yerini almıştı.

3 MİLYAR DOLARI VAR

Motorola’nın 3 milyar dolar nakitinin bulunduğu tahmin ediliyor. Yani alımla 12.5 milyar doları gözden çıkaran Google’a alımın maliyeti aslında 9.5 milyar dolar oldu.

KULAKLIK, KASA VE DİĞER AKSESUARLAR

Motorola, diğer telefon üreticileri gibi salt telefon veya tablet üretmiyor; aksine kulaklık, kasa, batarya gibi çeşitli aksesuarları da kullanıcılarına sunuyor.

Share