Google’a karşı el ele

Microsoft ve Samsung, tablet bilgisayar ve akıllı telefon üreticilerine bedava yazılım üretmeyi planlayan Google’a büyük bir darbe vurarak, patent paylaşımı anlaşması imzaladı.

Samsung ve Microsoft’tan Google’ı endişelendiren anlaşma

Samsung ve Microsoft’tan Google’ı endişelendiren anlaşma

Microsoft ve Apple, aylardan beri Android işletim sistemini kullanan Google, akıllı telefon ve tablet üreticilerine çağrıda bulunarak, bu şirketlerin ürettiği tasarımların benzerlerinin Android kapsamında yer aldığını ve bu yüzden kendilerine ödeme yapmaları veya tasarımlarını değiştirmeleri gerektiğini belirtmişti.

Android ürünlerini en çok üreten şirket olan Samsung, dün yapmış olduğu anlaşma ile Microsoft’un hak taleplerine karşı korunmaya ihtiyacı olabileceğini kabul etmiş oldu. Ayrıca, dün yapılan anlaşma her ne kadar Google Android’i bedava sunuyor olsa da aynı ürünü Samsung üzerinden ücretli hale getirdi.

Yapılan anlaşma kapsamında, Microsoft Samsung’un ürettiği Android işletim sistemi kullanan akıllı telefon ve tablet bilgisayarları için telif hakkı ödeyecek. Samsung ayrıca, Microsoft’un Windows yazılımı kullanan akıllı telefon ve tabletler üretilmesi için beraber çalışacak.

Nokia’nın ardından dünyanın önde gelen telefon üreticilerinden olan Samsung, Android kadar olmasa da zaten Windows bazlı telefonlar üretiyor. Microsoft ise Samsung’la yaptığı anlaşmanın öncesinde dünyada en çok Android işletim sistemli telefon üreten ikinci şirket olan Tayvan’ın HTC’si ile çapraz lisanslama anlaşması yapmıştı.

Microsoft, HTC ve Samsung’la yaptığı anlaşmaların ardından yeni bir açıklama yayınlayarak, Motorola’ya aynı anlaşmayı yapmak için baskı kurmaya başladı.

Google’ın Başkanı Eric Schmidt bu ay başında yaptığı açıklamada “deniz aşırı patent anlaşmaların” mobil-bilgisayar yazılımların gelişmesini yavaşlatacağını ifade etmişti.

Samsung-Microsoft anlaşmasının ardından bir Google yetkilisi Wall Street Journal’a, “Bu, Microsoft’tan her zaman gördüğümüz taktik… Akıllı telefon piyasasında başarısız olunca diğer şirketlerden kar elde edebilmek için yasal önlemlere başvuruyorlar” yorumunu yaptı.

Share