Hala Windows XP mi kullanıyorsunuz

Bu soruya cevabınız “Evet”se, hemen haberimizi okuyun ve dehşete kapılmaya hazır olun.

Windows XP’ye olan destek 8 Nisan 2014’de bitecek. Peki bu destek sona erdiğinde ne olacak? Bu sorunun cevabı, Çek antivirüs yazılımı geliştiricisi Avast Software tarafından verildi.

Computerworld’de yayınlanan bir röportaja göre, Windows’u hedef alan enfeksiyonların büyük bir oranı, Windows XP kullanıcılarını etkiliyor. Yukarıdaki grafikte özetlenen sonuçlara göre Rootkit enfeksiyonları Windows XP’de yüzde 74 iken, Windows 7’de sadece yüzde 12. Grafiğe göre Windows 7’nin şu anki kullanım oranı yüzde 31, Windows XP’nin kullanım oranı ise yüzde 58.

Hala Windows XP mi kullanıyorsunuz

Hala Windows XP mi kullanıyorsunuz

Rootkit’ler varlıklarını kullanıcı, çekirdek ve hatta donanım seviyesinde gizleyerek birçok soruna kapı açabiliyor. Avast CTO’su Ondrej Vlcek, XP ile 7 arasındaki bu farkın iki faktöre dayandığını söylüyor: Windows XP kullanıcılarının korsan yazılım endişeleri ve Windows 7’deki daha yüksek güvenlik önlemleri.

Windows XP kullanan Avast kullanıcılarının üçte ikisi hala Service Pack 2 kullanıyor. Vlcek, kullanıcıların SP3’e geçmelerini Microsoft’un korsan Windows’u işaretleyecek olması endişelerine bağlıyor. Bununla birlikte Windows Genuine Advantage ile işaretlenen kullanıcılar, önemli güvenlik güncellemelerini yine de alabiliyorlar. Vlcek, Windows 7’nin 64 bit sürümünün de rootkit enfeksiyonlarını nadir hale getirdiğine değiniyor.

Kısacası Windows XP’yi terk edip daha güncel bir işletim sistemine geçmek için hala tereddüt edenleri büyük bir tehlike bekliyor. Özellikle destekten mahrum kalan Windows XP SP2 kullanıcıları için tehlike daha da büyük bir hal almış durumda. Zararlıları yazanlar da bu büyük kapının ardına kadar açık durumda olduğunun farkında ve tüm güçleriyle oraya saldırıyorlar. Windows XP kullanımı yoğun olarak devam ettiği sürece de aynı durum devam edecek gibi görünüyor…

Share