IGF’in yapıldığı Türkiye’de Twitter yargılanıyor

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’yi “ikiyüzlülükle” suçladı.

Türkiye’nin 2-5 Eylül tarihleri arasında BM internet zirvesine ev sahipliği yaptığının anımsatıldığı açıklamada, hükümetin Twitter’da eleştiri yapanları kovuşturmaya tabi tutmasının oldukça “ikiyüzlü” bir durum olduğu savunuldu.
Türkiye 2-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da internet düzenlemeleri, güvenlik ve insan hakları ile ilgili en iyi uygulamaların paylaşılması için hükümetlerle sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren İnternet Yönetişim Forumu’na ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin bir yandan İnternet Yönetişim Forumu’na ev sahipliği yaparken bir yandan da hükümetin Twitter’da eleştiri yapanları kovuşturmaya tabi tutmasının oldukça ikiyüzlü bir durum olduğunu dile getirdi. Örgüt gelecekte foruma ev sahipliği yapacaklara daha iyi bir örnek teşkil etme çağrısında bulunurken ABD, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Vietnam’daki internet özgürlüğü ihlallerine de dikkat çekti.

twitter-yargilama-izmir

29 TWİTTER KULLANICISI İZMİR’DE YARGILANIYOR

İzmir’de 29 Twitter kullanıcısı yargılandığının anımsatıldığı açıklamada, “Geçen yıl Gezi Parkı eylemleri sırasında tweet gönderdikleri için üç yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıyalar. Yetkililer “halkı kanunlara uymamaya teşvik ettiklerini” öne sürüyor. Tweet’lerin hiçbiri herhangi bir şekilde şiddete teşvik içermiyordu. Üç kullanıcı ek olarak -davada mağdur olarak adı geçen- “Başbakan’a hakaret etmek” ile suçlanıyor. Atılan tweetler polisin göstericilere yönelik güç kullandığı yerlere, protestoların gerçekleştiği bölgelerde mevcut kablosuz internet bağlantılarının şifrelerine dair bilgileri ya da göstericilere dair düşünce ve destek mesajlarını içeriyordu. Bu tweetlerin hiçbiri şiddete teşvik, emare ya da katılım içermiyordu. Mahkemede sunulan delillerin hiçbiri, ifade özgürlüğü ile ilgili uluslararası insan hakları standartları uyarınca ile korunmayan ya da suç oluşturacak hiçbir davranışa işaret etmiyordu. Üç duruşma görüldü. Dava, yetkililerin bu yılın başında kısa bir süreliğine Twitter’ın yasaklandığı bu ülkede diğerlerinin sosyal medyayı kullanma konusunda cesaretini kırmayı hedeflediğini öne sürüyor. Bu 29 kişi, sosyal medya kanalları üzerinden hükümeti eleştirdiği için kovuşturmaya tabi olan ya da hüküm giyenler listesine son eklenenler. Eğer mahkum olurlarsa Uluslararası Af Örgütü bu 29 kişiyi düşünce mahkumu olarak görecektir” ifadelerine yer verildi.

izmir-twitter-davasi-yargi-paketine-takildi

Uluslararası Af Örgütü Küresel Sorunlar Direktörü Şerif El Sayid-Ali, “Türkiye yetkililerinin Twitter’da eleştiri yapanları kovuşturmaya devam etmesi hayret verici. Hele de insan haklarının ana tema olduğu internet yönetişimi üzerine bir müzakereye ev sahipliği yaparken. İnternette ifade özgürlüğüne dair bu tarz çifte standartlar, özellikle geçen yılki protestolarda tweet gönderdikleri için yargılanan onlarca Twitter kullanıcısı için acı bir ironi niteliğinde” dedi.

Uluslararası Af Örgütü forumda Türkiye’nin internet ile ilgili polislik yapma konusunda despot olan tek ülke olmadığını da ortaya koyacak. Foruma katılan aktivistler dört başka ülkede de, internette ifade özgürlüğünü kullandığı ya da internette mahremiyet hakkının ihlal edilmesine ışık tuttuğu için hedef haline gelen insanlara dikkat çekecek.

Kaynak:ANKA

Share