İşte Google’da en çok aranan 20 üniversite

Google, dünya çapında internette en çok aranan üniversitelerin listesini açıkladı.
Aramaların ortaya çıkardığı liste, büyük üniversitelerin geleneksel sıralamasından bir hayli farklı. Google, kampüste eğitim almaktan ziyade dersleri internet üzerinden takip etmeye ilginin büyüdüğünü söylüyor. En çok aranan ilk 20 üniversiteden beşi, Hindistan’da yer alıyor.

Dünya çapında internette en çok aranan üniversitelerin listesinin başında ABD’nin Phoenix Üniversitesi var. Kâr amaçlı bu okulun internet üzerinden verdiği çok sayıda ders bulunuyor. 1970’te kurulan üniversitenin öğrenci alma politikası zaman zaman eleştirilere hedef olmuştu. Harvard, Stanford veya Columbia gibi meşhur Amerikan okullarının önüne geçen Phoenix Üniversitesi’nin başı çektiği arama motoru listesinde, ikinci sırada MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) var.

universite-ogrencisi

SANAL DERS DEVRİMİ

Geçen hafta akademik başarıya göre belirlenen bir başka listede dünyanın en iyi üniversitesi seçilen MIT, internet üzerinden ders vermeye öncülük etmiş kurumlardan biri olarak biliniyor. Google listesinde Avrupa’nın lideri olan okul ise, yüzyıllara dayanan eğitim kurumlarından biri değil, İngiltere’de açık öğretime öncülük etmiş olan Open University. Sanal ders sistemleri geliştiren kurum, Google listesinde üçüncü konumda. University College London ve LSE (London School of Economics) de İngiltere’nin eski ve şöhretli üniversiteleri Oxford ve Cambridge’in önüne geçmiş durumda. Hindistan’ın Kerala eyaletinde bulunan Calicut Üniversitesi, arama motorundan dördüncü popüler okul olarak çıkıyor. Chennai kentindeki Anna Üniversitesi ise ilk onda yer alan bir diğer Hindistan okulu. Sanal eğitim programında çok sayıda öğrencinin yer aldığı ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan ve Hristiyanlığı öne çıkartan Liberty (Özgürlük) Üniversitesi de ilk 20’nin içinde. Google analistleri, internetin üniversiteler açısından kilit önemde bir öğrenci bulma kanalı olarak görüldüğünü ve sanal eğitim olanaklarının giderek genişlediğini söylüyor.

EĞİTİMDE REKABET

2013’teki veriler, geleneksel okullara kıyasla sanal üniversiteler için daha çok arama yapıldığını ortaya koyuyor. Dikkat çeken bir diğer nokta, üniversite pazarının giderek küreselleşmesi. Örneğin İngiltere’deki üniversiteler için yapılan aramaların yaklaşık yüzde 40’ı yurtdışından geliyor. Uzmanlar, pazarın hızlı biçimde değiştiğine işaret ediyorlar. 2011’deki arama istatistikleri, Open University’nin yanında Oxford ve Cambridge gibi kampüs merkezli geleneksel okulların da İngiltere’nin internette en çok aranan yüksek eğitim kurumları olduğunu gösteriyordu. Oysa içinde bulunduğumuz yılda İngiltere’de internet aramalarının başını çeken kurumun, sanal eğitim dersleri sunan ABD merkezli Coursera olacağı anlaşılıyor. Sanal eğitimin diğer büyük oyuncuları arasında yer alan edX ve FutureLearn de geleneksel İngiliz üniversitelerini geride bırakmış bulunuyorlar. Google, sanal eğitimin muazzam bir büyüme kaydettiğini ve yüksek öğrenim kurumlarının ya internetten daha çok faydalanmak ya da zamana ayak uyduramadıkları için silinip gitmek arasında bir seçimle baş başa kaldıklarını düşünüyor. 2006 yılından beri sanal eğitim dersleri sunan Khan Academy, 13’üncü yüzyıldan günümüze uzanan bir eğitim geleneğinin temsilcisi olan Cambridge Üniversitesi’nden daha çok araması yapılan bir kurum.

BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, Google’da en çok aranan ilk 20 üniversite şöyle:

1. Phoenix Üniversitesi

2. MIT, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

3. Open University

4. Calicut Üniversitesi

5. UCLA, California Üniversitesi, Los Angeles

6. Anna Universitesi

7. Stanford Universitesi

8. LSE, London School of Economics

9. Columbia Universitesi

10. New York Universitesi

11. Mumbai Üniversitesi

12. University College London

13. Oxford Üniversitesi

14. Florida Eyalet Üniversitesi

15. Harvard Universitesi

16. Cambridge Üniversitesi

17. Liberty Universitesi

18. Racistan Üniversitesi

19. Michigan Üniversitesi

20. Annamalai Universitesi.”

Kaynak:Anka

Share