İzmir Bilimpark teknoloji üssü oluyor

İzmir Bilimpark, ilk firmalarına ev sahipliği yapmaya başladı.

İzmir‘in tasarımda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiği merkezi olma hedefiyle kurulan İzmir Bilimpark, ilk firmalarına ev sahipliği yapmaya başladı. İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve İTOB Organize Sanayi Bölgesi öncülüğünde kurulan İzmir Bilimpark’ta İdare Binası ve Kuluçka Merkezi Binası tamamlanarak, kullanıcıların hizmetine açıldı.

izmir-bilimpark

İzmir Bilimpark İdare Binası ve Kuluçka Merkezi, İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlileri Gudjon Erlendsson ve Özlem Akın, öğrenciler Mehtap Altuğ, Cemre Akalın, N. Mine Tunca, Erinç Yıldırım ve Ertunç Hünkar tarafından tasarlandı. Firmalar da yenilikçi girişimleri üzerinde çalışmaya başladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından Bilimpark İdare Binası ve Kuluçka Merkezi Binasının çelik kolonunun vidasını sıkılarak temsili temel atma töreni gerçekleştirdiklerini anımsatan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, merkezin tamamlanmasıyla birlikte yaratıcı düşüncelerin hayat bulmaya başladığını kaydetti. Başkan Demirtaş, “İzmir Bilimpark Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiği ve üretildiği bir teknopark olacak. İzmir Bilimpark, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin akademik gücü ve desteği ile üniversite-teknopark-sanayi işbirliğinde örnek bir modeli hayata geçirmiş oluyor” dedi.

Binanın diğer teknoparklardan yapı olarak da ayrıştığını belirten Demirtaş, tasarımın öncelikle mekandan başladığını ifade ederek, “Bu binalarda Ar-Ge ve inovasyon yapılacak ise kreatif düşünce ve tasarım öncelikle mekandan başlamalı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binasını, Mimarlık Bölümü hocaları ve öğrencileri birlikte tasarlamıştı. Bilimpark Binasını da Mimarlık Bölümü hocaları ve öğrencileri birlikte tasarladı. İzmir’e farklı bir bakış açısıyla yeni bir mimari dile sahip binalar kazandırıyoruz” diye konuştu.

İzmir Bilimpark’ta ileri teknolojili ürünlerin seri üretimi için yer de tahsis edeceklerine dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi:

“İzmir, ekonomisinin temeli KOBİ’lere dayandığı için özel bir model ile İTOB Organize Sanayi Bölgesi’ni kurduk. 125 fabrika faaliyette, 75 fabrikanın inşaatı devam ediyor ve 2 yıl içinde 360 fabrika faaliyette olacak. İzmir Bilimpark, yaratıcı, yenilikçi firmaların katılımıyla Türkiye’nin bilim üretim üssü haline gelecek. Gelecek üçüncü bin yıla Türkiye’yi hazırlamak için genç nesillerin her türlü bilimsel çalışma imkânı bulması çok büyük önem taşıyor. Biz de bu imkânı genç, yaratıcı girişimcilerimize sunuyoruz. Hedefimiz, İzmir Bilimpark’ın Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiği ve üretildiği bir teknopark olmasıdır. Yatırımcılarımız, Teşvik Sistemine göre Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yapılacak teknolojik ürün yatırımı 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilecek. Bunun için ileri teknolojik ürünün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde elde edilmiş olması gerekiyor.”

Share