Jedi kılıçları gerçek oldu

Bilim insanları yeni bir madde biçimi yaratmayı başardı.

Jedi kılıçları gerçek oldu

Jedi kılıçları gerçek oldu

Fotonları molekül oluşturacak şekilde birleştirmeyi başaran bilim insanları yeni bir madde biçimi yarattı.

Ünlü bilim kurgu film serisi Yıldız Savaşları’ndaki, Jedi savaşçılarının kullandığı, ışık huzmesinden oluşmalarına rağmen çarpıştıklarında birbirlerinin içinden geçmek yerine birbirlerini iten lazer kılıçları gerçek oldu.

Işığın en küçük parçası olarak adlandırılan fotonları bir molekül oluşturacak şekilde birbirine bağlamayı başaran bilim insanları, şimdiye kadar sadece teoride mevcut olan, daha önce görülmemiş bir madde biçimi yarattı.

Harvard Üniversitesi’nden Fizik Profesörü Mikhail Lukin ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Yüksekokulundan Fizik Profesörü VladanVuletic’in başkanlığındaki bilim ekibinin yaptığı araştırmada keşfedilen “fotonik moleküller”, Nature adlı bilimsel derginin dünkü sayısında bilim dünyasına tanıtıldı.

Fotonların yıllardan beri birbirleriyle etkileşime girmeyen kütlesiz parçacıklar olarak tanımlandığına işaret eden Lukin, yaptıkları keşfin, ışığın doğasına ait onlarca yıldan beri kabul edilenleri tersine çevirdiğini vurguladı.

Işığın özelliklerine ilişkin bilinenlerin büyük bir kısmının fotonların kütlesiz olmaları nedeniyle birbirleriyle etkileşime girmediklerine dayalı olduğuna işaret eden Lukin, “Yaptığmız şey fotonların, sanki bir kütleleri varmışçasına birbirleriyle etkileşime girmelerini ve moleküller oluşturmalarını sağlayacak özel bir ortam yaratmaktı” dedi. Lukin, bu tip fotonik bağlanma durumunun teoride uzun bir süre konuşulmuş olmasına karşın daha önce hiçbir zaman gözle görülmediğini ifade etti.

Yaptıkları keşifle Jedi kılıçları arasındaki analojinin yersiz olmadığını vurgulayan Lukin, “Bu fotonlar birbirleriyle etkileşime girdiklerinde birbirlerini itiyor ve yansıtıyorlar. Burada ortaya çıkan fizik filmlerde gördüğümüzün benzeri” dedi.
Kaynak:ntvmsnbc

Share