Kenya dans ederek elektrik üretecek

İngiliz müzisyen Sudha Kheterpal’den Kenya’ya temiz enerji formülü!

Kenya’ya yaptığı bir gezi sırasında Kenya halkının yaklaşık %75’inin elektriğe sahip olmadığını farkeden İngiliz müzisyen Sudha Kheterpal Kenya halkı için hemen kolları sıvamış ve bir proje başlatmış.

SALLA SPARK’I

Öncelikle Kenya halkıyla geçirdiği zaman da Kenyalıların dansa ne kadar düşkün olduklarını farkeden Sudha Kheterpal, dans ile oluşan hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirmenin yollarını düşünmüş ve bu projeye hayat vermiş.

kenya-elektrik
“Spark” adını alan bu proje de tasarımı Royal Sanat Üniversitesi tarafından yapılmış olan bir prototip geliştirilmiş.Spark adlı bu aleti 12 dakika kadar sallamak bataryasını doldurmaya yetiyor. 12 dakika uzun bir süreymiş gibi gözükebilir ancak Spark aynı zamanda ufak bir müzik aleti yani dans ederken ritim tutmak için de kullanılabiliyor. Böylece 12 dakika aslında keyifli zaman geçirilen bir süreye dönüşüyor.

Aletin bataryası dolduktan sonra ister yanında verilen usb uçlu lambayla ışık sağlanıyor, istenirse usb girişi kullanılarak cep telefonları şarj edilebiliyor.
Kenya’da gecenin karanlığını bir nebze azaltmaya çalışan ve insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışan bu projeyi desteklememek imkansız.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share