Kokpitten kabine, havada sorunsuz bağlantı

Uydu bağlantısıyla havayolu endüstrisi ve seyahat deneyimi değişiyor.

Airbus-A380

Son yıllarda, göklerdeki bağlantı rüyasının gerçeğe dönmesiyle birlikte havayolları şirketleri, bu gelişmenin, faaliyet biçimlerini tümüyle etkileyeceğinden çok azıyla haberdar idiler. Sonuçta kim bu bağlantının, pilotların uçuş raporlarıyla dolu antika evrak çantalarından kurtulmalarını ve onun yerine, elektronik çantalara kavuşmalarını sağlayacağını düşünebilirdi ki? İşte, hava ve havaalanı koşullarına uygun gerçek zamanlı güncellemeler için özel ve güvenli bir ağ üzerinden sırayla bağlanmış olan bu cihazlar, ayrıca pilotların, yakıt optimizasyonunu sağlayacak bilinçli uçuş yolu kararları vermelerine de yardımcı olmaktadırlar.

 

Bu durum, bağlantı pastasının sadece ince bir dilimidir ve kokpitten kabine nasıl bir kullanım genişliği olduğuna işaret etmektedir. Günümüzde burundan-kuyruğa bağlantılı uçak çözümleri, üç ana alanda hizmet vermeye odaklanmışlardır: Pilotlar, bakım ile işlemler ve yolcular.

 

Uçuş güzergahının optimizasyonu

 

Güvenilir uydu bağlantısı sayesinde, uçuş işletme verimliliği artırılmıştır. Bağlantılı kokpit artık yalnızca hava ve havaalanı şartlarına bağlı gerçek zamanlı güncellemeleri değil, aynı zamanda, hız ve rüzgar gibi uçak bilgilerini de alabilmektedir. Bu şekilde pilotlar, daha önce hiç olmadığı gibi gecikmeleri engelleyebilmekte, muhtemel türbülans ve fırtına önlemlerini alarak uçuşlarını planlayabilmekte ve yakıt tasarruflu ve daha iyi bir yolcu deneyimi sunabilmektedirler.

 

Aerodinamik işlemler

Havayolları, giderek artan bir şekilde, yerdeki faaliyetlerinin merkezine bağlı kalmak için uydu iletişimi kullanmayı tercih ederken, yalnızca uçuş optimizasyonu için değil, aynı zamanda bakım ve operasyonlar için de geçerli olan sorunsuz bir bilgi ve veri alışverişi sağlanabilmektedir.

a380-airbus-kokpit

Uçaktan toplanan bu gerçek zamanlı veriler sayesinde zemin ekibi de, uçak daha havaalanına inmeden önce gerekli bakım ve onarım işlemleriyle ilgili teknik ekibi biraraya getirebilmekte ve analiz zamanından tasarruf etmektedirler.

 

Ayrıca, merkez bir havaalanında kötü hava koşulları durumunda, analizci uçağı uygun parkura yerleştirmeden önce, ne kadar yakıt kaldığını veya herhangi bir bakım sorunu olup olmadığını kontrol edebilir.

 

Bu tür bilgiler, aynı zamanda yakıt verimliliğini artırmak için de uçağın üzerindeki yükü optimize edebilme konusunda önemli bir avantaj sağlar. Örneğin, yolcular havadayken online duty-free ürünler sipariş edebilirler ve onlar uçarken hazırlanacak olan ürünlerini inişlerinde teslim alabilirler.
Bağlantılı uçakların kullanılmasıyla, yakıt tüketiminden elde edilen % 1’lik bir tasarruf sayesinde, havacılık sanayi milyarlarca lirayı kurtarabilir.

Yolculara “Her zaman bağlantılı olma” deneyimi yaşatmak

 

Havayollarının yolcularına en iyi kalitede hizmeti ve deneyimi sunmak istemesi belki de en önemli noktadır. Bugün artık yolcular, iyi yemek, rahat koltuklar ve havayolu tarafından sağlanan geniş eğlence yelpazesinden daha fazlasını istiyorlar. Tıpkı karadayken alışık oldukları bağlantı seviyesi gibi, Atlantik Okyanusu‘nu geçerken bulundukları 35 bin ft yükseklikte de bağlı olmak isteğindeler. Hiç bir kesintiye uğramadan online alışverişlerine devam edebilmeyi, online videoları izleyebilmeyi, e-postalarını kontrol edebilmeyi ve seyahatlerini planlayabilmeyi arzu ediyorlar.

 

“Her an bağlantı” artık bir zorunluluktur. Anahtar soru, uydu üzerinden sağlanan bu bağlantının, havayollarının iş modellerine nasıl adapte olduğudur. Havayolları, sadece uzun veya kısa menzilli üzerinden mi bağlantı sunmalıdır? Koltuk arkalığı sistemlerinde mi yoksa yolcuların kendi cihazlarında mı bağlantı izni olacaktır? Yolculara nasıl bir ücretlendirme olacaktır? Daha iyi hizmetler sunabilmek için alışveriş siteleri veya video platformlarıyla ortaklık kurulmalı mıdır?

ucaklarda-uydu-sistemi

Tartışmalar devam ederken ve alma oranları bu faktörlere bağlı olarak son derece değişken olabilirken, %4 ödeme modelinden, % 40 ücretsiz hizmeye kadar farklılık göstermektedir. Bazı havayolları kesintisiz hizmet sunmak için şimdiden, video platformları ile ekipleşme çalışmalarına başlamışlardır.

 

Daha fazla sorunun yüzeye çıktığı bir alanda, tek bir modelin tümüne uymadığı sonucuysa, açık bir şekilde endüstri tarafından kabul edilmektedir. Her havayolu şirketinin, başarılı bir arz için, yolcuların beklentilerini, gerçek talep ve doğru iş modeliyle dengelemek amacıyla, her biri ölçeklenebilir, esnek uydu çözümlerine ihtiyacı vardır.

 

Tüm büyük tümlevci ve onların havayolu müşterilerine hizmet eden SES uydu şirketinin, kapsamlı ve çok yönlü filolarının yanı sıra, kıtalar ve trans-okyanus uçuş yolları üzerindeki özel mobil kirişleri sayesinde, güvenilir ve kesintisiz kapsama sağlanmaktadır. Şirketin esnekliği ve her bir uçuş güzergahına özel üretilen optimize çözümleri sayesinde, SES, havadaki yolcunun seyahat deneyimlerini yeni zirvelere ulaştırmaya ve operasyonel verimliliği artırmaya yardımcı olmaktadır.

 

Daha detaylı bilgi için www.ses.com/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Share